1. Hoe werkt haaruitval preventie?
Er zijn verschillende manieren om haaruitval preventief te behandelen. Er zijn diverse behandelingen en haargroeimiddelen die uitkomst kunnen bieden als u haaruitval wilt voorkomen. Eigenlijk zegt de term haaruitval preventie het al. Het gaat erom dat de haaruitval preventief wordt behandeld, zodat deze later of helemaal niet zijn intrede zal doen.
2. Welke behandelingen kunnen helpen tegen haaruitval?
Als u last heeft van haaruitval of mogelijk haaruitval krijgt in de toekomst, bestaan er diverse manieren om hier iets aan te doen. Er bestaan diverse supplementen om de haren te voeden, er bestaan haargroeimiddelen, speciale shampoos, mesotherapie en de haartransplantatie behandeling. De haartransplantatie behandeling is echter vooral geschikt als er al haaruitval plaats heeft gevonden, zodat kale of kalende plekken hiermee weer kunnen worden opgevuld.
3. Waardoor wordt haaruitval veroorzaakt?
Wanneer iemand last krijgt van haaruitval, kan dit diverse oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is erfelijke haaruitval. Daarnaast bestaan er ook diverse andere oorzaken. Denk hierbij aan haarziekten, chronische stress, haaruitval door de behandeling van kanker en diverse andere zaken. Voordat haaruitval behandeld kan worden, is het belangrijk dat wordt vastgesteld waardoor de haaruitval wordt veroorzaakt. Is er een bepaald probleem bekend, waardoor veel mensen binnen uw familie haaruitval krijgen? Dan kan er eventueel van tevoren al worden gekeken of dit haaruitval probleem voorkomen kan worden.
4. Waardoor wordt erfelijke haaruitval veroorzaakt?
Erfelijke haaruitval is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval. Volgens recente schattingen gaat het in ongeveer 95% van de gevallen waarbij sprake is van haaruitval, om erfelijke haaruitval. De boosdoener is hierbij het hormoon DHT. Door dit hormoon wordt de haargroeicyclus sterk verkort. Daarnaast zorgt dit hormoon ervoor dat de haren steeds verder verzwakken. Hierdoor kan dun haar ontstaan en kan er uiteindelijk zelfs kaalheid ontstaan.
5. Wie is de beste specialist in haaruitval preventie?
In Nederland zijn diverse haarspecialisten bekend. Er bestaan daarnaast ook diverse haarklinieken. Maar wat is nu de beste specialist in haaruitval preventie? Het is belangrijk dat u zich bewust bent dat haaruitval preventie niet altijd even eenvoudig is. Ondanks dat een specialist veel ervaring kan hebben met bepaalde haargroeimiddelen of andere behandelingen, kan helaas nog steeds niet altijd worden voorkomen dat u last krijgt van haaruitval. Wij hebben veel ervaring met de behandeling van haaruitval en de haartransplantatie behandeling. Daarom mogen we ons volgens veel mensen scharen onder de beste specialisten in haaruitval preventie.
6. Is haaruitval preventie altijd nodig?
Of u ervoor kiest om haaruitval preventief te behandelen, is natuurlijk geheel aan u. Heeft uw vader last van haaruitval en uw opa ook? Dan bestaat de kans dat u dit ook overkomt. Sommige mensen leggen zich hier eenvoudig bij neer, terwijl andere mensen er alles aan doen om de haaruitval te voorkomen. Maak daarom een afweging van wat u wilt. Het gebruik van bepaalde haargroeimiddelen kan namelijk ook risico’s met zich meebrengen op bijvoorbeeld bepaalde bijwerkingen.
7. Werkt haaruitval preventie altijd?
Haaruitval preventief behandelen focust niet alleen op het voorkomen van haaruitval. Er wordt eigenlijk getracht de haaruitval te stabiliseren of zo lang mogelijk uit te stellen. Omdat er een groot aantal oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan haaruitval. Lang niet alle oorzaken van haaruitval kunnen altijd worden aangepakt. Daarnaast bestaat er bij bijvoorbeeld erfelijke haaruitval een milde vorm van erfelijke haaruitval, maar ook een vrij agressieve vorm van erfelijke haaruitval. De agressieve vorm is op zijn beurt weer moeilijker preventief te behandelen dan de milde vorm.
8. Wat kost haaruitval preventie?
De kosten van een haaruitval preventie behandeling kunnen sterk verschillen. Sommige mensen kiezen er voor om iedere paar maanden een mesotherapie behandeling te ondergaan, om de haaruitval te voorkomen of te stabiliseren. Het is ook mogelijk dat deze behandeling wordt gecombineerd met bepaalde haargroeimiddelen, shampoos en andere supplementen. De kosten kunnen sterk verschillen, van enkele tientallen euro’s per maand tot ongeveer 100 euro per maand. U kunt met de haarspecialist bespreken hoe een behandelplan kan worden opgesteld.
9. Hoe kan een behandelplan worden opgesteld om haaruitval preventief te behandelen?
Voordat een behandelplan wordt opgesteld, wordt er eerst uitgebreid gekeken naar uw huidige situatie. Er wordt eveneens gekeken naar naaste familie en tekenen van erfelijke kaalheid. Daarnaast is het ook belangrijk dat u uw wensen uitspreekt. Op basis van deze informatie wordt onderzocht welke behandeling of behandelingen geschikt zijn om uw haaruitval preventief te behandelen.
10. Kan haaruitval ook behandeld worden, als dit al gaande is?
Het is uiteraard ook mogelijk om haaruitval te behandelen, als de haaruitval reeds zijn intrede heeft gedaan. Het is in dergelijke gevallen de bedoeling om de haaruitval zo goed mogelijk te stabiliseren. In sommige gevallen zal het haar weer wat voller, dikker en/of gezonder worden.
11. Wanneer is er sprake van overmatige haaruitval?
Het is normaal om dagelijks zo’n 50 tot 100 haren te verliezen. Omdat het haargroeiproces zichzelf telkens vernieuwd, wordt u hier normaal gesproken niet kaal van. Op het moment dat er aanzienlijk meer haren uitvallen, dan is er mogelijk sprake van haaruitval en/of beginnende kaalheid. Overmatige haaruitval treft zowel mannen als vrouwen.
12. Hoe weet ik of ik last heb van overmatige haaruitval?
Heeft u de indruk dat u meer dan 50 tot 100 haren op dagelijkse basis verliest? Dan kunt u de haren tellen. Doe dit niet vlak voor of na een wasbeurt, dit kan een vertekenend beeld geven. Heeft u het idee dat het haar steeds dunner wordt? Dan kunt u hier stappen tegen ondernemen.
13. Hoe kan ik haaruitval door stress voorkomen?
Langdurige blootstelling aan ernstige stress, kan op den duur haaruitval veroorzaken. Het is belangrijk om de veroorzakende factor zo snel mogelijk te reduceren en weg te nemen. Daarbij is ook het voorkomen van herhaling noodzakelijk. Gun uzelf voldoende rust en bouw af en toe een ‘ik-moment’ in. Probeer genoeg te slapen en maak uzelf minder druk om dingen u zelf niet in de hand heeft en zaken die u niet kunt veranderen.
14. Wat kan ik doen aan een dunner wordende haardos?
Na verloop van tijd en met het ouder worden, kan uw haardos dunner worden. Op het moment dat u echter last heeft van aanhoudende overmatige haaruitval, kan behandeling gewenst zijn. Laat daarom altijd de oorzaak van het haarverlies vast stellen. Probeer ook een afwisselend en gezond voedingspatroon te volgen. Bij sommige oorzaken van haaruitval kunnen gerichte voedingssupplementen effectief zijn.
15. Helpen vitamines mijn haargroei te herstellen?
Gezonde haargroei heeft nood aan gevarieerde voeding. Afwisselend eten met daarbij voldoende vlees, vis, peulvruchten, groenten, aardappelen, fruit, zuivel, noten en zaden. In een normaal voedingspatroon zitten de vitamines die u nodig heeft voor een gezond lichaam. Het komt soms echter voor dat u wel wat extra kunt gebruiken. Met name Biotine en andere B-vitamines komen de haargroei ten goede. Wees echter alert met het nemen van verschillende multivitaminen en andere aanvullingen. Een teveel is namelijk ook niet goed en kan uw lichaam bij aanhoudende overschotten meer schade toebrengen dan dat het goed doet.
16. Mijn haar is dunner geworden en ik gebruik nu een haargroeimiddel om erger te voorkomen. Kan ik een haarwerk dragen zonder mijn haar verder te beschadigen?
Ja. Haarwerken, haarstukjes en pruiken kunnen vaak gedragen worden zonder dat uw eigen haar daardoor beschadigd raakt. De haarwerken en haarstukjes laten lucht door, waardoor uw huid kan ademen, zonder dat het zweterig en/of jeukerig aanvoelt. Kies voor een goed passend haarwerk dat aansluit bij uw natuurlijke kapsel. Door de tips van een haarwerkspecialist op te volgen blijft het haarwerk langer mooi en valt het nauwelijks op dat u een haarwerk draagt.
11. Is haaruitval preventie met behulp van medicijnen succesvol?
Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies zijn er verschillende effectief bewezen soorten medicatie op de markt die haaruitval verminderen en stoppen. Haaruitval preventie medicijnen werken het beste als de haaruitval nog niet te ver gevorderd is. Welk medicijn bij u past en veilig gebruikt kan worden, kan door een (huis)arts beoordeeld worden. Wij bieden onder andere de mesotherapie behandeling tegen haaruitval aan.
12. Welk haargroeimiddel kan ik gebruiken als effectieve behandeling bij haaruitval?
Tegenwoordig zijn er verschillende haargroeimiddelen voor zowel mannen als vrouwen beschikbaar. De meeste daarvan hebben nauwelijks en/of een onbewezen effect. Enkele producten hebben aangetoond de haaruitval daadwerkelijk af te remmen en te stoppen. Deze haargroeimiddelen zijn op recept verkrijgbaar. Veel gebruikte haargroeimiddelen zijn onder meer Minoxidil, Dutasteride, Finasteride en de Diane pil.
13. Kunnen haargroeimiddelen door mannen en vrouwen gebruikt worden?
Middelen als Minoxidil, Finasteride en Dutasteride zijn medicijnen die ontwikkeld werden voor de behandeling van aandoeningen als een verhoogde bloeddruk en prostaatproblemen. Het is verboden om Finasteride en Dutasteride aan vrouwen voor te schrijven, omdat de middelen ernstige bijwerkingen kunnen hebben. Minoxidil dat bij haaruitval in lotion vorm wordt gebruikt kan wel door vrouwen gebruikt worden. Vrouwen kunnen daarnaast de Diane pil voorgeschreven krijgen als behandeling van ongewenste haaruitval.
14. Zijn de resultaten van haargroeimiddelen direct te zien?
Nee, helaas niet. U dient de haargroeimiddelen meerdere maanden te gebruiken, voordat de effecten zichtbaar worden. De haaruitval neemt af en de haargroei verbetert in sommige gevallen.
15. Zijn de resultaten van haargroeimiddelen blijvend?
Om de resultaten te behouden dient u de haargroeimiddelen te blijven gebruiken. Wordt het gebruik gestopt, dan keert de haaruitval vroeg of laat weer terug. Van permanente resultaten is geen sprake.
16. Hoe kies ik de meest geschikte haaruitval preventie behandeling?
Laat de oorzaak van haaruitval zo mogelijk al in de beginfase vaststellen. Hiermee voorkomt u dat uw haar onnodig verder uitvalt en u te maken krijgt met een negatief zelfbeeld. Zowel een huisarts als een dermatoloog kunnen u hierbij van dienst zijn. De arts kan een behandeling voorstellen die op uw situatie van toepassing is. U wordt daarbij begeleid en regelmatig worden de resultaten met u besproken.
17. Welke behandeling biedt resultaat bij vergevorderde haaruitval?
Als u al langere tijd last heeft van haaruitval, bieden preventieve middelen vaak geen en/of onvoldoende resultaten. Afhankelijk van de oorzaak van uw haaruitval kan een specifieke behandeling voorgesteld worden. Haaruitval die tijdelijk van aard is, kan onder meer met een pruik en/of een haarwerk gecamoufleerd worden. Het dragen van een haarwerk heeft normaal gesproken geen invloed op uw natuurlijke haargroei en kan bovendien helemaal naar wens gemaakt worden. Blijvende haaruitval kan met cosmetische ingrepen behandeld worden. Micro haar pigmentatie, een haartransplantatie of mesotherapie bieden elk op hun eigen manier prima resultaten.
18. Wat is haaruitval preventie met mesotherapie?
Tijdens een mesotherapie behandeling tegen haaruitval worden verschillende belangrijke voedingsstoffen geïnjecteerd in de hoofdhuid. Dit heeft een verbetering van de haarsituatie tot gevolg. Let op dat u altijd kiest voor een ervaren en gerenommeerde kliniek.
19. Kan een haartransplantatie gecombineerd worden met het gebruik van een haargroeimiddel?
Het is niet ondenkbaar dat u na een haartransplantatie door wilt gaan en/of wilt beginnen met het gebruik van een haargroeimiddel. Artsen staan hier doorgaans niet onwelwillend tegenover. Het gebruik van een haargroeimiddel kan immers de haargroei bevorderen en de haaruitval stabiliseren. Het verdient de aanbeveling om uw voornemen eerst met een arts te overleggen. Deze kan u informeren over eventuele bijwerkingen, complicaties en risico’s van een bepaald haargroeimiddel.
20. Vanaf welke leeftijd kan met haaruitval preventie worden begonnen?
Erfelijke kaalheid kan al op zeer jonge leeftijd, in de puberteit, tot uiting komen. Jongeren die geconfronteerd worden met overmatige haaruitval hebben soms baat bij het gebruik van een haargroeimiddel. Wanneer en/of een middel daarvoor in aanmerking komt, wordt door een arts bekeken. Begin niet te experimenteren met haargroeimiddelen, omdat de bijwerkingen in sommige gevallen blijvend van aard kunnen zijn. Deskundige voorlichting is belangrijk.
21. Wat kan ik nog meer doen om haaruitval te voorkomen?
Haaruitval kan tijdelijk van aard zijn en kent uiteenlopende oorzaken. Regelmatig herstelt de haargroei zich, wanneer de veroorzakende factor wordt weggenomen. Zeker haaruitval dat door stress wordt veroorzaakt, kan vaak verminderd en voorkomen worden. Stel uzelf niet te lang bloot aan stress en neem regelmatig tijd om tot rust te komen. Eet gevarieerd en kies daarbij voor een verantwoord voedingspatroon, met voldoende vitamines en mineralen die nodig zijn voor een gezonde haargroei.
22. Zijn er homeopathische middelen beschikbaar om haaruitval te verminderen?
Net zoals reguliere shampoos, lotions en tabletten zijn er diverse homeopathische middelen die zeggen haaruitval te verminderen en haargroei te bevorderen. Het effect hiervan verschilt van persoon tot persoon. De oorzaak van het haarverlies ligt hieraan ten grondslag. U kunt advies opvragen bij een homeopaat, deze kan gericht een product of middel adviseren.
23. Van welke ziekte of aandoening kan haaruitval een symptoom zijn?
Verschillende gezondheidsproblemen, waaronder schildklieraandoeningen en bloedarmoede door ijzertekort, kunnen haarverlies veroorzaken. Alhoewel schildklierbloedtesten en andere laboratoriumtests van mensen met normaal haarverlies meestal geen afwijkingen vertonen, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak van plotseling of ernstig haarverlies vast te laten stellen.
24. Wat veroorzaakt tractie alopecia?
Tractie alopecia betreft vaak een klein of gelokaliseerd gebied met haarverlies. Dit wordt veroorzaakt door aanhoudend trekken of sterke kracht uit te oefenen op de haarwortels. Strakke vlechten en paardenstaarten kunnen dit veroorzaken. Kies daarom een kapsel dat niet te strak zit en voorkom hiermee onnodige schade en haarverlies.
25. Klopt het dat sommige gebeurtenissen de haargroei verstoren en haaruitval veroorzaken?
Er zijn verschillende omstandigheden die een shock effect kunnen hebben op het haargroeiproces. Als gevolg hiervan kan zo’n 30 tot 40% van de haren in de telogene fase terecht komen en uitvallen. Bevallingen, periodes met zeer hoge koorts, gewichtsverlies door een crashdieet, operatieve ingrepen, ernstige ziektes en stressfactoren zoals een overlijden of echtscheiding kunnen hiervan de oorzaak zijn. De haargroei herstelt zich in de meeste gevallen na enkele maanden.
26. Veroorzaakt het aanraken van de hoofdhuid haaruitval?
Overmatige verzorging, maar ook het chronisch aanraken en trekken aan de haren kan aanzienlijk haarverlies veroorzaken. Het hardhandig doorkammen van het natte haar is eveneens een slecht idee, omdat het kan leiden tot zwak en broos haar. Als u daarbij een opeenhoping van haarstylingsproducten zoals gel, wal en spray in het haar heeft zitten, kunnen uw poriën verstopt raken en de haargroei belemmeren.
27. Welk middel helpt bij vrouwelijk dunner wordend haar?
Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies kunnen vrouwen een middel als Minoxidil of Rogaine 5% gebruiken. Het merendeel van de gebruiksters ziet binnen een aantal weken een verbetering en afname van het haarverlies.
28. Hoe weet ik of mijn haarzakjes dood zijn?
Wanneer uw haarzakjes afsterven, stopt de haargroei volledig. Om te weten of uw haarzakjes nog actief zijn, kijkt u naar uw hoofdhuid. Ziet u haren op de hoofdhuid, hoe dun, kort of broos ook? Dan zijn de haarzakjes nog steeds in leven en is nieuwe haargroei niet uitgesloten of onmogelijk.
29. Waarom is mijn haar zo dun?
Niet iedereen heeft van nature een volle, dansende haardos. Toch zijn er ook andere oorzaken die uw haardos behoorlijk uit kunnen dunnen. Merkt u dat uw haar uitvalt en uw eens zo volle haardos zienderogen dunner wordt, laat dan de oorzaak vaststellen. Medicijngebruik, bepaalde ziektes, stress, vitaminegebrek, huid- en haaraandoeningen kunnen allemaal van invloed zijn op uw haargroei. Met het kennen van de oorzaak is behandeling vaak mogelijk.