fbpx

DHT blockers

Als u zich heeft verdiept in haaruitval, heeft u het vast wel eens voorbij zien komen: DHT blockers. Maar wat wordt er nu precies bedoeld met DHT blockers? En welke producten en behandelingen kunnen worden toegepast om haaruitval tegen te gaan? Om deze term beter te kunnen begrijpen, is het belangrijk dat u weet waardoor erfelijke haaruitval veroorzaakt wordt. Daarnaast zullen in dit artikel verschillende behandelingen worden besproken die DHT blokkeren.

DHT blockers?
DHT blockers?
Wat is erfelijke haaruitval en wat is DHT?

DHT is eigenlijk een afkorting. DHT staat voor dihydrotestosteron. Wanneer u last krijgt van erfelijke haaruitval, is het hormoon DHT vaak de boosdoener. DHT wordt gevormd uit het mannelijk hormoon testosteron. Als uw haarfollikels gevoelig zijn voor het hormoon DHT, kan dit hormoon zorgen voor haaruitval. DHT zorgt er namelijk voor dat de haargroeicyclus van uw haren korter wordt. Daarnaast groeit de haar door toedoen van dit hormoon steeds zwakker terug. In eerste instantie kan dit zorgen voor dunner haar, maar uiteindelijk zal dit volledige kaalheid tot gevolg hebben.
Het is opvallend dat niet al het haar op het hoofd gevoelig is voor dit hormoon. Aan de zijkanten van het hoofd en de achterkant van het hoofd bevindt zich de eeuwige haarkrans. De haren die hier groeien zijn niet gevoelig voor erfelijke haaruitval. Om deze reden zijn de haren in dit gebied uitermate geschikt voor een haartransplantatie, omdat deze haren hun eigenschappen behouden na de transplantatie naar een ander gebied.

Wat zijn DHT blockers?

Er bestaan verschillende haargroeimiddelen die kunnen worden gezien als DHT blockers. De twee haargroeimiddelen die hierom bekend staan, zijn finasteride en dutasteride.

Finasteride en dutasteride als DHT blockers
  • Finasteride blokkeert ongeveer 70% van de omzetting van testosteron in DHT.
  • Dutasteride blokkeert ongeveer 90% van de omzetting van testosteron in DHT.

Let op dat ieder hormoon in het lichaam bepaalde functies heeft. Door de omzetting te beïnvloeden met een haargroeimiddel of medicijn, is het mogelijk dat deze functies verstoord worden. Hierdoor kunnen haargroeimiddelen en medicijnen bijwerkingen hebben. Het innemen of toedienen van dergelijke haargroeimiddelen brengt dus ook risico’s met zich mee. Mogelijke bijwerkingen van finasteride en dutasteride zijn erectieproblemen, verminderd libido en volgens recente onderzoeken zelfs een grote kans op een agressieve vorm van prostaatkanker.

Andere DHT blockers

Er zijn ook verschillende andere DHT blockers. Van sommige methoden weet men niet precies waarom het de DHT blokkeert. Hierbij kan onder andere worden gedacht aan laser therapie. Dit wordt ook wel Low Level Laser therapie tegen haaruitval genoemd. Van de mesotherapie behandeling tegen haaruitval is eveneens bekend dat dit kan werken tegen haaruitval.

Natuurlijke middelen tegen haaruitval

Wij zijn een voorstander van natuurlijke middelen tegen haaruitval. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mesotherapie haaruitval behandeling, Low Level Laser en de haartransplantatie behandeling. Van deze methoden om haaruitval te bestrijden zijn er ook vrijwel geen bijwerkingen bekend.

DHT blockers FAQ

1. Wat is DHT?
Dihydrotestosteron, DHT, is een mannelijk hormoon dat een belangrijke rol speelt bij erfelijke kaalheid. Alopecia androgenetica, erfelijke kaalheid, komt voor bij zowel mannen als vrouwen en veroorzaakt soms overmatige, aanhoudende haaruitval.

2. Hoe wordt haaruitval door DHT veroorzaakt?
Onder invloed van dihydrotestosteron komt het haargroeiproces in een stroomversnelling terecht. De haarzakjes verzwakken, waardoor ze uiteindelijk verschrompelen en verdwijnen.

3. Wat zijn DHT blockers?
Als u te maken heeft met overmatige haaruitval die veroorzaakt wordt door Alopecia androgenetica, zoekt u daarvoor mogelijk een geschikte behandeling. Beginnende haaruitval kan soms behandeld worden met zogenaamde DHT blockers. Effectief bewezen haargroeimiddelen als Finasteride, Dutasteride, de Diane pil en ketoconazol shampoo behoren tot de DHT remmende middelen.

4. Wanneer heeft het gebruik van een DHT blocker nut?
Met name beginnende haaruitval kan met een DHT blocker behandeld worden. Het duurt enige tijd voordat de effecten waarneembaar zijn. Sommige DHT blockers hebben behoorlijk wat mogelijke bijwerkingen. Laat u daarom altijd door een arts voorlichten als u het gebruik van een haargroeimiddel overweegt.

5. Zijn DHT blockers geschikt voor mannen en vrouwen?
Zowel Dutasteride als Finasteride mogen enkel door mannen gebruikt worden. Minoxidil kan door mannen en vrouwen gebruikt worden. De Diane pil wordt dan weer alleen aan vrouwen voorgeschreven.

6. Welke DHT blocker kan ik veilig gebruiken?
De meeste haargroeimiddelen zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van medische aandoeningen zoals prostaatklachten en een hoge bloeddruk. Dat ze haaruitval verminderen en de haargroei stimuleren, werd later pas ontdekt. De meeste DHT blockers staan bekend om de bijwerkingen. Welk middel het beste bij uw situatie past, kan door een arts worden bekeken.

7. Zijn alle DHT blockers even effectief?
Tegenwoordig zijn er tal van middelen verkrijgbaar die beweren haaruitval te verminderen. Erfelijke kaalheid, veroorzaakt door dihydrotestosteron, kan vaak helaas alleen met bewezen haargroeimiddelen succesvol behandeld worden. U kunt uzelf zowel een teleurstelling als geld besparen door u te laten adviseren over een geschikte DHT blocker door een arts.

8. Wat zijn de voordelen van DHT blockers?
Bewezen haargroeimiddelen verminderen de haaruitval en stimuleren de haargroei op effectieve wijze. De middelen zijn eenvoudig in gebruik en kunnen langdurig gebruikt worden.

9. Wat zijn de nadelen van DHT blockers?
U dient een middel een aantal maanden te gebruiken, voordat de eerste resultaten zichtbaar worden. Heeft u na drie tot zes maanden nog geen zichtbare verbetering, dan is het niet waarschijnlijk dat het middel bij u het gewenste effect heeft. DHT blockers kunnen daarnaast ernstige bijwerkingen tot gevolg hebben. Deze bijwerkingen zijn soms tijdelijk, maar kunnen ook blijvend van aard zijn.

10. Welke resultaten worden bereikt met DHT blockers?
Haargroeimiddelen hebben niet direct zichtbare resultaten. U dient het middel langere tijd te gebruiken, voordat u een afname ziet in het haarverlies. Op het moment dat u stopt met het middel, dan keert de haaruitval vaak terug. Hier kan een zekere periode overheen gaan. De resultaten die bereikt worden, zijn dan niet blijvend.

11. Zijn natuurlijke DHT blockers effectief?
Het effect van middelen en producten die als natuurlijke DHT blockers aangeboden worden, is niet of onvoldoende wetenschappelijk aangetoond. U kunt wel een behandeling als mesotherapie of Low Level Laser overwegen. Beide behandelingen kunnen de invloed van dihydrotestosteron verminderen.

12. Kan de invloed van DHT op natuurlijke wijze verminderd worden?
Erfelijke kaalheid is de meest voorkomende oorzaak van overmatige haaruitval bij mannen en een groot aantal vrouwen. Erfelijkheid is helaas niet te voorkomen. Door te kiezen voor een voedzaam dieet dat rijk is aan vitamines en eiwitten, kunt u de productie van zowel talg als collageen verbeteren. Hierdoor heeft u een positieve invloed op de bloedtoevoer naar de haarzakjes en kan de invloed van DHT voorzichtig afgeremd worden. Natuurlijke voedingsmiddelen waaronder noten, zaden, pompoenpitten, wortels en bananen zijn hierbij bijzonder effectief.

13. Zijn DHT blockers beter dan een haartransplantatie?
Beginnende haaruitval kan soms behandeld worden met een haargroeimiddel. Om de resultaten te behouden, dient u het middel te blijven gebruiken. Naast de kans op eventuele bijwerkingen kunt u besluiten om een haartransplantatie uit te laten voeren. De resultaten van deze ingreep zijn blijvend.

14. Waarom heeft DHT geen effect op getransplanteerde haren?
Haartransplantatie specialisten maken gebruik van donormateriaal dat uit uw haarkrans komt. Deze haren hebben andere genetische eigenschappen dan de overige haren op uw hoofd. Dit maakt dat ze ongevoelig zijn voor het DHT hormoon.

15. Zijn DHT blockers vrij verkrijgbaar?
Middelen als Finasteride, Dutasteride en de Diane pil zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar. In een tijd waarin het online mogelijk is om vrijwel alles te bestellen, wordt geadviseerd om deze middelen ook alleen bij de apotheek te kopen.

16. Is biotine een DHT blocker?
Biotine is een vitamine en heeft als zodanig geen effect op de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron. Biotine heeft echter wel een bewezen positief effect op de haargroei, waardoor het een nuttige aanvulling kan zijn op het haargroeimiddel dat u gebruikt om het DHT te blokkeren.

17. Zijn DHT blockers slecht voor mijn gezondheid?
Het is bekend dat haargroeimiddelen als Finasteride en Dutasteride bijwerkingen kunnen veroorzaken. De problemen en bijwerkingen die kunnen ontstaan zijn onder meer een afname van het libido en/of erectiestoornissen. Een enkele keer komt het voor dat de bijwerkingen blijvend zijn.

18. Is haaruitval door DHT omkeerbaar?
Dihydrotestosteron heeft een vernietigende werking op uw haarzakjes. Wanneer de haarzakjes verschrompelen, is nieuwe haargroei niet langer mogelijk.

19. Zijn DHT blokkerende shampoos veilig?
Bewezen DHT blokkerende shampoos hebben alleen een lokale werking. U brengt de shampoo aan in het haar en op de hoofdhuid. Het effect op andere lichaamsdelen is zeer laag. DHT blokkerende shampoos bevatten meestal het goedgekeurde Minoxidil of Ketoconazol in een laag percentage en zijn doorgaans veilig in gebruik. Minder dan 1% van de mensen die zo’n shampoo gebruikt, maakt melding van bijwerkingen.

20. Welke vitamines helpen DHT te stoppen?
Door belangrijke vitamines en mineralen te gebruiken in combinatie met een haargroeimiddel kan verder haarverlies voorkomen worden en wordt het haar versterkt. U kunt hierbij denken aan vitamines als biotine en silicium. In combinatie met extra ingrediënten als Saw Palmetto (zegepalm extract) en Pygeum Africanum kan het DHT op optimale manier geblokkeerd worden.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘DHT blockers’ een consult inplannen voor een FUE haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

  • Gratis eerste consult
  • Altijd in ervaren handen
  • Uw zorg is onze zorg
  • Professioneel en eerlijk advies
  • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu