Er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen over pigmentvlekken verwijderen. De meest voorkomende vragen hebben we voor u in het onderstaande overzicht opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.
1. Wat zijn pigmentvlekken?
Onregelmatige donkere vlekken of vlekjes op de huid worden pigmentvlekken genoemd. Pigment is in feite een kleurstof, melanine, die kleur geeft aan uw huid, uw ogen en uw haren. Pigment beschermt uw huid aan de ene kant tegen de invloed van UV-straling. Als lichaamseigen cellen die pigment aanmaken verstoord worden, kan het pigment zich echter ophopen. Deze ophopingen zijn zichtbaar als donkere vlekken.
2. Zijn alle pigmentvlekken hetzelfde?
Nee, er zijn verschillende soorten pigmentvlekken. Ouderdomsvlekken, zogenaamde lentigo, komen regelmatig voor. Vanaf middelbare leeftijd ontstaan bruine vlekjes. Voornamelijk op plaatsen die aan de zon blootgesteld worden. Een andere benaming hiervoor is zonnevlek. Naast ouderdomsvlekken komen aangeboren pigmentvlekken bij veel mensen voor. Vrouwen kunnen tijdens een zwangerschap ook geconfronteerd worden met een zwangerschapsmasker.
3. Zijn pigmentvlekken kwaadaardig?
De meeste pigmentvlekken zijn goedaardig. Ze kunnen uw gezondheid niet beïnvloeden, anders dan uit cosmetisch oogpunt. Tegenover goedaardige pigmentvlekken staan de kwaadaardige varianten. Kwaadaardige pigmentvlekken worden maligne melanoom genoemd. Het is altijd belangrijk om pigmentvlekken regelmatig te controleren. Heeft u een vlek die van kleur of vorm verandert? Laat uw (huis)arts of dermatoloog de vlek dan onderzoeken. Acura Medisch Centrum is gespecialiseerd in pigmentvlekken verwijderen Nederland.
4. Hoe kunnen pigmentvlekken verwijderd worden?
Pigmentvlekken worden op verschillende manieren verwijderd. De meest toegepaste behandelingen maken gebruik van huidpeelings, een IPL-behandeling en laser. Een behandeling wordt voorafgegaan door een controle bij een dermatoloog. Deze kan u het beste advies voor een behandeling geven.
5. Ben ik geschikt voor een behandeling om pigmentvlekken te laten verwijderen?
Als u zich stoort aan pigmentvlekken, raadpleeg dan altijd eerst uw huisarts of behandeld specialist. Twijfelachtige pigmentvlekken kunnen beter niet behandeld worden, omdat onder andere de laser het groeiproces van kwaadaardige cellen kan bevorderen. Klinieken zijn ook terughoudend met het behandelen van donkere huidskleuren. Pigmentvlekken die op een donkere huid verwijderd worden, geven na de behandeling een contrastverschil. Vraag altijd eerst advies aan uw eigen arts bij het voornemen om pigmentvlekken te laten verwijderen.
6. Hoe worden pigmentvlekken met een peeling verwijderd?
Een zogenaamde chemische peeling zorgt ervoor dat de dode cellen van uw opperhuid versneld worden weggehaald. Met het verwijderen van deze bovenste laag worden ook de aanwezige pigmentkorrels mee verwijderd. Verschillende peelings zijn beschikbaar om pigmentvlekken te verwijderen. Afhankelijk van de sterkte van de gebruikte peeling ontstaat een diepe en intensieve werking. Om pigmentvlekken helemaal te laten verdwijnen, zijn meerdere behandelingen nodig.
7. Hoe werkt een laserbehandeling om pigmentvlekken te verwijderen?
Met een laserbehandeling kunnen pigmentvlekken aanmerkelijk verminderd worden. Afhankelijk van de kleur van de vlek zijn een of meerdere behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Na een laserbehandeling worden de pigmentvlekken donkerder om vervolgens na twee weken te vervagen. Indien nodig kan na 8 weken een volgende behandeling plaatsvinden.
8. Wat kan ik verwachten van een laserbehandeling om pigmentvlekken te verwijderen?
Direct na de laserbehandeling kan uw huid rood en enigszins gezwollen zijn. In de uren na de behandeling trek dit vanzelf weg. Op de behandelde pigmentvlekken kunnen korstjes ontstaan. Het is belangrijk om hier niet aan te krabben. Wacht tot ze loslaten, voordat u ze verwijdert. Hiermee voorkomt u littekenvorming. Behandel uw huid met een zachte crème die een hoge SPF factor heeft. De behandelend specialist informeert u hierover.
9. Welke resultaten kan ik verwachten van een laserbehandeling die mijn pigmentvlekken verwijdert?
Resultaten en effecten van een laserbehandeling zijn afhankelijk van het soort pigmentvlek dat u laat behandelen. Ook de diepte van het pigment telt hierin mee. Kleine pigmentvlekken kunnen na een behandeling zijn verdwenen. Grotere, diepere vlekken hebben doorgaans meerdere laserbehandelingen nodig. De duur van de bereikte resultaten houdt enkele jaren aan. Sommige pigmentvlekken zijn voorgoed verdwenen. Als u ouder wordt, kunnen onder invloed van onder meer UV-straling nieuwe pigmentvlekken ontstaan. Deze kunnen op andere plaatsen zitten dan de pigmentvlekken die u heeft laten verwijderen. Een nieuwe laserbehandeling kan dan een optie zijn.
10. Is een laserbehandeling pijnlijk?
Nee. De meeste mannen en vrouwen die met behulp van een laser pigmentvlekken laten verwijderen, ervaren geen pijngevoelens. U kunt tijdens de behandeling een prikkelend gevoel ervaren. Dit komt door de warmte van de laser. Uw huid wordt tegelijkertijd gekoeld. Na de behandeling kan uw huid enigszins branderig aanvoelen. Dit gevoel verdwijnt vanzelf. De behandelend specialist kan adviezen geven om uw huid ook na de behandeling te blijven koelen.
11. Als ik mijn pigmentvlekken met laser laat verwijderen, krijg ik dan littekens?
Nee. Laserbehandeling om pigmentvlekken te verwijderen laten doorgaans geen zichtbare littekens achter. Tijdens de behandeling wordt geen huid weggesneden en ook van hechten is geen sprake. Uw pigmentvlekken worden 60 tot 100% lichter van kleur en zijn na de behandeling minder of zelfs helemaal niet meer aanwezig. Eindresultaten worden mede bepaald door de diepte van het pigment.
12. Hoe lang duurt het verwijderen van pigmentvlekken met laser?
De duur van een laserbehandeling hangt sterk af van de grootte van het gebied dat behandeld wordt. Tijdens het intakegesprek geeft de behandelend specialist aan hoe lang de behandeling ongeveer duurt.
13. Hoe kan ik me voorbereiden op een laserbehandeling bij pigmentvlekken?
UV-straling beïnvloedt het pigment in de huid. Blootstelling van uw huid aan de zon wordt zowel voor, na als tussen de verschillende laserbehandelingen afgeraden. Uw huid heeft na een laserbehandeling tijd nodig om te herstellen. Ook het gebruik van de zonnebank kunt u beter vermijden. Verzorg uw behandelde huid met een crème met hoge SPF factor.
14. Kan een zwangerschapsmasker met laser behandeld worden?
Ja. De laserbehandeling is gericht op het verminderen en verwijderen van zichtbare pigmentvlekjes in uw huid.
15. Op welke kosten kan ik rekenen om pigmentvlekken te laten verwijderen?
De kosten voor een behandeling met een chemische peeling verschillen in vergelijking met een laserbehandeling. Behandelingen zijn beschikbaar vanaf € 75 voor het verwijderen van enkele vlekjes en kunnen oplopen tot € 175 voor complexere behandelingen. De genoemde prijzen zijn per behandeling. Als u meerdere behandelingen nodig heeft om een mooi resultaat te bereiken, nemen de kosten toe.
16. Worden de kosten voor het verwijderen van pigmentvlekken vergoed?
Het verwijderen van pigmentvlekken wordt in de regel om cosmetische redenen overwogen. Vanuit de basisverzekering vindt dan geen vergoeding plaats. Als u een aanvullende ziektekostenverzekering heeft afgesloten, kunt u mogelijk een gedeelte van de kosten vergoedt krijgen. Zogenaamde camouflagetherapie wordt door een aantal zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed. Hiervoor dient u wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Heeft u een aanvullende zorgpolis? Neem de voorwaarden aandachtig door of neem contact op met uw zorgverzekeraar. U heeft dan snel antwoord over een mogelijke vergoeding.
17. Kan ik een behandeling tegen pigmentvlekken in termijnen betalen?
Acura Medisch Centrum werkt samen met een kredietverstrekker. Cosmetische ingrepen zijn over het algemeen niet goedkoop. Vanaf een bepaald bedrag kan een betaling in termijnen overwogen worden. U kunt zich hierover laten adviseren door de kredietmaatschappij. Let wel op dat indien u een lening afsluit, ook voor een cosmetische behandeling, u rentekosten dient te betalen. Het verwijderen van pigmentvlekken heeft soms een aantal behandelingen nodig. De kosten kunnen per keer betaald worden. Het bedrag bij elkaar sparen is soms beter dan het aangaan van een kredietovereenkomst waar u langere tijd aan vast zit.
18. Welke risico’s zijn er bij het verwijderen van pigmentvlekken?
Het verwijderen van pigmentvlekken is zowel met de laser als met een chemische peeling een veilige behandeling. Als u met een laser behandeld wordt, kunnen de vlekken in eerste instantie donkerder worden. Deze verkleuring verdwijnt gemiddeld na een tot twee weken. Chemische peelings hebben een risico op pigmentveranderingen op de behandelde huid. Geadviseerd wordt daarom om uw huid met een zonnebrandcrème met hoge SPF factor in te smeren. Pigmentveranderingen die dan ontstaan, verdwijnen meestal vanzelf na verloop van tijd.
19. Wat zijn de voordelen van pigmentvlekken verwijderen?
Opvallende pigmentvlekken kunnen u een ongemakkelijk gevoel geven. Door het verwijderen van de vlekken krijgt uw huid een egale, frisse uitstraling. De behandelde vlekken zijn minder zichtbaar en in de meeste gevallen helemaal verdwenen. U hoeft niet bang te zijn voor het ontstaan van littekens. Zowel laser als een chemische peeling laat geen littekens achter.
20. Waarom moet ik naar een intakegesprek?
Een intakegesprek is belangrijk voor zowel uzelf als de behandelend specialist. Neem naar het intakegesprek eventuele informatie van uw behandelend (huis)arts mee. Uw pigmentvlekken worden bekeken en de specialist doet u een voorstel voor een behandeling. De verschillende mogelijkheden worden uitgelegd en u krijgt resultaten te zien van uitgevoerde behandelingen. Een intakegesprek is onderdeel van een gedegen voorbereiding op de ingreep die u wilt ondergaan.
21. Kunnen pigmentvlekken onder plaatselijke verdoving verwijderd worden?
Nee. Zowel bij chemische peelings als bij een laserbehandeling wordt de te behandelen huid niet verdoofd. Het zijn behandelingen waar van pijn geen sprake is. U kunt zowel een tintelend als branderig gevoel ervaren. Dit is afhankelijk van het soort behandeling. Het gevoel dat u ervaart, is geheel persoonlijk. Probeer altijd zo ontspannen mogelijk in een behandelstoel plaats te nemen. Dit vermindert het ‘pijn’ gevoel en werkt ook voor de specialist makkelijker. Bent u angstig? Bespreek uw gevoelens voor aanvang van de behandeling.
22. Kan elke huidskleur behandeld worden?
Helaas niet. Pigmentvlekken met een laser verwijderen is effectief door de aanwezigheid van contrastverschillen. De beste resultaten worden behaald bij een lichte huid. Als u een donkere huid heeft, kan een laserbehandeling het ‘normale’ pigment ook beschadigen. De meeste laserbehandelingen om pigmentvlekken te verwijderen worden buiten de zomermaanden uitgevoerd.
23. Hoeveel behandelingen heb ik nodig voor een goed resultaat?
Het exacte aantal behandelingen dat u nodig heeft, hangt af van zowel de ernst als de plaats van de aandoening. Veelal worden met 1 tot 3 behandelingen uitstekende resultaten bereikt. Tussen de verschillende behandelingen zit telkens een periode van ongeveer 8 weken.
24. Hoe ziet een pigmentvlek er precies uit?
De aanblik van pigmentvlekken varieert. Pigmentvlekken kunnen zowel wit van kleur zijn, maar ook lichtbruin, donkerbruin, grijs, blauw en zwarte pigmentvlekken komen regelmatig voor. Ze kunnen ook enigszins schilferachtig zijn, al is dit niet bij alle pigmentvlekken het geval. Hoe een pigmentvlek er uit ziet, hangt ook samen met de onderliggende pigmentstoornis.
25. Zijn er verschillende soorten pigmentvlekken?
Pigmentvlekken komen voor als zogenaamde hyper- en hypopigmentatie. Een te veel aan pigment, hyperpigmentatie, wordt gezien bij ouderdomsvlekjes, een zwangerschapsmasker, sproetjes en goedaardige moedervlekjes. Weinig pigment, hypopigmentatie, uit zich als vitiligo, gedepigmenteerde moedervlekjes en andere lichte huidvlekjes.
26. Kunnen alle pigmentvlekken verwijderd worden?
Niet alle pigmentvlekken kunnen met behulp van een laserbehandeling verwijderd worden. Er bestaan bijvoorbeeld opliggende moedervlekken die niet geschikt zijn voor een behandeling en ook kwaadaardige pigmentvlekken worden niet met behulp van een laser verwijderd. Dit geldt ook voor vlekken waarover twijfel bestaat wat betreft de eventuele kwaadaardigheid. Pigmentvlekken kunnen verspreid over het lichaam verwijderd worden. Ook vlekken in het gezicht worden pijnloos verwijderd.
27. Wat zijn de bijwerkingen van pigmentvlekken verwijderen?
Het laten verwijderen van pigmentvlekken met behulp van lasertechniek is uiterst veilig. Toch bestaat er altijd een kleine kans op het ontstaan van bijwerkingen. Tot de bijwerkingen behoren onder meer de kans op zowel hyper- als hypopigmentatie. Deze verkleuringen zijn meestal tijdelijk en verdwijnen uiteindelijk vanzelf weer.
28. Wat is de minimumleeftijd om pigmentvlekken te laten verwijderen?
De meeste pigmentvlekken ontstaan op latere leeftijd. Een laserbehandeling kent geen echte minimumleeftijd. Minderjarigen die pigmentvlekken willen laten verwijderen met behulp van een laser, hebben hiervoor een ondertekende verklaringen van de ouders en/of voogd nodig.
29. Wat kan ik zelf voor en na de behandeling doen voor een goed resultaat?
De huidtherapeut geeft u handige tips en adviezen die u zowel voor als na de laserbehandeling kunt opvolgen. Blootstelling aan het zonlicht geeft een verhoogde kans op bijwerkingen. Bedek de behandelde huid met kleding of maak gebruik van een zonnebrandcrème met een SPF factor 30 of 50. Deze periode begint zo’n 6 weken voor de behandeling en duurt tot gemiddeld 12 weken erna. Als de behandelde huid na de laserbehandeling gezwollen is, kunt u volgens de ontvangen koelinstructies de huid voorzichtig koelen. De zwellingen nemen vanzelf af. Zolang er korstjes en/of wondjes op de huid aanwezig zijn, kunt u beter geen camouflerende crèmes of poeders aanbrengen. De huid moet kunnen blijven ademen.
30. Wanneer kies ik voor het verwijderen van pigmentvlekken met laser of een chemische peeling?
Zowel met een laserbehandeling als met een chemische peeling kunnen pigmentvlekken verwijderd worden. Verschillende soorten pigmentvlekken kunnen met de behandelmogelijkheden verwijderd worden. Welke behandeling het beste resultaat biedt bij de pigmentvlekken die u heeft, kan door een huidtherapeut worden bekeken en geadviseerd. Afhankelijk van de diepte en het soort pigment kan ook een combinatie van verschillende behandelingen worden voorgesteld.
31. Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker en hoe kom ik er van af?
Een zwangerschapsmasker, melasma, ontstaat niet alleen tijdens de zwangerschap. Het komt soms voor in families en doet zich ook voor bij langdurig onbeschermd zonnebaden. Melasma kan bovendien uitgelokt worden onder andere externe factoren als stress, medicatie gebruik en extreme hitte. Melasma is niet zomaar weg te laseren. Afhankelijk van een oppervlakkige aanwezigheid of juist dieper gelegen melasma en een combinatie van beide verschijningsvormen kan een behandeling voorgesteld worden. Van de huidtherapeut ontvangt u een advies dat is gericht op de behandeling van het zwangerschapsmasker. Hierbij wordt rekening gehouden met uw wensen en verwachtingen.
32. Kan ik een moedervlek met laser laten verwijderen?
Het verwijderen van moedervlekken met laser is mogelijk, mits de vlek gelijk is met uw huid. Verdikte, opliggende moedervlekken worden doorgaans niet met een laserbehandeling verwijderd.
Twijfelt u? De huidtherapeut kan een deskundige beoordeling geven met daarbij eventueel het advies om de moedervlek door een dermatoloog te laten bekijken.