1. Wat is lipoedeem?
Een lipoedeem is een vet- en vochtophoping, het is een chronische ziekte die veel pijn en ongemak veroorzaakt. De aanmaak van vetweefsel is verstoord en de afvoer van lichaamsvocht via uw lymfevaten verloopt niet optimaal. Door dit verstoorde proces ontstaat een onderhuidse vet- en vochtophoping. Lipoedeem komt het meest voor op de heupen, knieën en bovenbenen. Ook als u afvalt blijven uw benen dik en ontstaat de vorm van een rijbroek. Een enkele keer kan het vetweefsel zich ophopen rond uw enkels en armen. Zowel uw handen als voeten blijven onaangetast.
2. Hoe kan ik mijn lipoedeem behandelen?
Effectieve resultaten met zelf behandelen blijven vaak uit. Afvallen en het volgen van een dieet is op het lipoedeem niet effectief. Gevarieerde voeding kan uw klachten echter wel verminderen. Door een fysiotherapeut of manueeltherapeut te raadplegen kan verlichting bereikt worden. De oplossingen zijn tijdelijk. Als u een permanente oplossing zoekt dan is een behandeling van uw lipoedeem met behulp van liposuctie een mogelijkheid.
3. Hoe werkt een lipoedeem behandeling met behulp van liposuctie?
De lipoedeem behandeling met behulp van liposuctie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Hierdoor is er weinig kans op beschadiging van uw lymfevaten. Nadat de verdoving is ingewerkt worden kleine incisies gemaakt en wordt een verdovende vloeistof ingespoten om het vet zacht te maken. Na het inwerken van de vloeistof wordt met het Vasersysteem het opgehoopte vet vloeibaar gemaakt, waardoor het met fijne canules makkelijk kan worden weggezogen. De behandelduur bedraagt ongeveer twee uur.
4. Ben ik geschikt voor een lipoedeem behandeling?
Doorgaans komen de meeste patiënten met een lipoedeem in aanmerking voor een behandeling met liposuctie. Hoe ernstiger de omvang van uw lipoedeem hoe beter u de resultaten ervaart. Als er sprake is van ernstige vetophopingen zijn soms meerdere behandelingen nodig om een optimaal resultaat te kunnen bereiken. Daarnaast is uw algemene gezondheid van belang. Voorafgaand aan een lipoedeem behandeling vindt een uitgebreid intakegesprek met een ervaren specialist plaats.
5. Hoe weet ik of ik lipoedeem heb?
Heeft u het idee dat uw benen veel dikker zijn in verhouding met de rest van uw lichaam? Dan is het mogelijk dat u lipoedeem heeft. Andere symptomen en kenmerken zijn dat verbetering uitblijft nadat u bent afgevallen en het gewichtsverlies op andere plaatsen wel zichtbaar is. De vetophopingen zijn slap en u heeft een zwaar tot pijnlijk gevoel in uw benen. Op de aangedane plaatsen ontstaan eenvoudige blauwe plekken, uw huid is extra gevoelig voor druk die van buitenaf komt. Lipoedeem kan samengaan met cellulitis en regelmatig worden verschillen in de kledingmaat gezien. Er kunnen twee tot drie maten verschil in de boven- en onderkant zitten. Zowel uw huisarts als een dermatoloog kunnen u een diagnose geven.
6. Wat kan ik verwachten na een lipoedeem behandeling?
Na de lipoedeem behandeling in Nederland heeft u tijd om in de Acura kliniek bij te komen van de lipoedeem behandeling. De incisies zijn afgeplakt en verbonden. Met behulp van bijvoorbeeld een elastische broek wordt het behandelde gebied beschermd, waarbij bloeduitstortingen zwellingen zoveel mogelijk worden tegengegaan. Als de verdoving is uitgewerkt kunt u napijn ervaren. Hiervoor kunt u een gewone pijnstiller gebruiken. De blauwe plekken en zwellingen die ontstaan verdwijnen vanzelf in de dagen en weken nadat de ingreep heeft plaatsgevonden.
7. Wat voor resultaat kan ik van een lipoedeem behandeling verwachten?
De eerste resultaten zijn zichtbaar direct na de ingreep. Voordat het uiteindelijke resultaat is bereikt, gaan er zo’n 6 maanden voorbij. Uw huid heeft tijd nodig om zich aan te passen aan uw nieuwe lichaamsvorm. De behandeling van lipoedeem met behulp van liposuctie draagt bij aan de verbetering en kwaliteit van leven. Uw armen en/of benen krijgen normale contouren en zowel de pijn als het vermoeide gevoel nemen aanmerkelijk af. De meeste patiënten zijn na afloop van de behandeling tevreden met de bereikte resultaten.
8. Zijn de resultaten van een lipoedeem behandeling definitief?
Het verloop van het herstel verschilt per persoon. De herstelperiode ligt tussen de drie en zes maanden. Dit hangt onder meer af van de zones die behandeld worden en het aantal behandelingen die worden uitgevoerd. Uw huid heeft tijd nodig om te genezen. De resultaten die bereikt worden zijn doorgaans blijvend. Op het moment dat u in gewicht aankomt kan het vet zich verspreiden. Wees daarom altijd realistisch met het verwachtingspatroon dat u heeft van een lipoedeem behandeling.
9. Is een lipoedeem behandeling met behulp van liposuctie pijnlijk?
De ingreep wordt uitgevoerd met behulp van een plaatselijke verdoving. Hierdoor merkt u van de behandeling weinig. Op het moment dat de verdoving is uitgewerkt kunt u napijn ervaren. Dit verschilt van persoon tot persoon. U kunt hiervoor een pijnstiller nemen. De napijn verdwijnt in de uren na de behandeling.
10. Waar moet ik rekening mee houden voor de lipoedeem behandeling?
U dient voor de ingreep een nuchtere maag te hebben. U mag dus voor de behandeling niet eten en/of drinken. Tijdens het intakegesprek heeft u samen met de arts uw eventuele medicatie besproken. Neem deze in volgens voorschrift tenzij anders wordt aangegeven. Om de resultaten positief te beïnvloeden wordt geadviseerd om drie tot twee weken voor de ingreep te stoppen met roken.
11. Kan een lipoedeem behandeling onder volledige narcose worden uitgevoerd?
De lipoedeem behandeling wordt onder plaatselijke verdoving en sedatie uitgevoerd. Van een volledige narcose is geen sprake.
12. Waarom wordt een elastische broek geadviseerd na de ingreep?
De elastische broek heeft als doel blauwe plekken en zwellingen te verminderen. Daarnaast wordt het onderhuidse weefsel bij elkaar gedrukt. Geadviseerd wordt om de elastische broek zeker 2 tot 4 weken na de lipoedeem behandeling te dragen. Schaf meerdere broekjes aan, zo kunt u zich makkelijker verschonen.
13. Zijn er bepaalde dingen waar ik rekening mee moet houden in de dagen na de lipoedeem behandeling?
Direct na de behandeling wordt zelfstandig autorijden afgeraden. Laat u bij de kliniek ophalen door iemand. Twee dagen later kunt u zelf weer plaats nemen achter het stuur. De eerste tijd vermijdt u lange afstanden, of onderbreekt u de autorit ieder uur om te bewegen. Normale werkzaamheden kunt u een paar dagen na de ingreep hervatten. Lichamelijk zware arbeid en/of intensief sporten worden gemiddeld een week later opnieuw aangevangen. Voor een optimaal herstel is het belangrijk om naar uw lichaam te luisteren.
14. Welke risico’s heeft een lipoedeem behandeling?
Liposuctie is een veilige cosmetische ingreep die frequent wordt toegepast. Net zoals bij iedere andere operatie kunnen zich complicaties voordoen. Bij een liposuctie behandeling kunt u onder meer denken aan blauwe plekken, tijdelijke zwellingen, nabloedingen, allergische reacties op de gebruikte verdovingsmiddelen, wondinfecties en een slechte wondgenezing. Complicaties kunnen zich eerder voordoen bij patiënten die roken. Roken heeft een negatief effect op de verdoving en kan een slechte wondgenezing tot gevolg hebben. Probeer daarom ruim voor de geplande behandeling te stoppen met roken en dit ook na de behandeling meerdere weken vol te houden.
15. Op welke lipoedeem behandeling kosten kan ik rekenen?
Acura Medisch Centrum hanteert een vaste prijs voor een lipoedeem behandeling met behulp van liposuctie. De kosten bedragen € 2.995. In sommige gevallen is een tweede behandeling nodig om het optimale resultaat te bereiken.
16. Hoe weet ik hoeveel behandelingen ik nodig heb?
Tijdens het intakegesprek wordt uw persoonlijke situatie bekeken en besproken. De ervaren arts kan dan bepalen of een behandeling volstaat of dat u wellicht een beter resultaat bereikt met twee behandelingen.
17. Worden de kosten van een lipoedeem behandeling vergoed?
Vergoeding van lipoedeem liposuctie behandelingen wordt zelden gegeven. De ziekte wordt als zodanig (nog) niet erkend en neemt geen plaats in, in de verzekerde zorg. Slechts in gevallen van medische noodzaak kan een verzekeraar beslissing tot vergoeding over te gaan. Uiteraard kunt u altijd een onderbouwd verzoek voor een kostenvergoeding indienen bij uw zorgverzekeraar. Hierbij is van belang dat u de medische noodzaak zoveel mogelijk aangeeft en daarbij verklaringen van uw behandelend arts(en) meestuurt.
18. Hoe zit het met littekens na een lipoedeem behandeling?
De eventuele littekens na een lipoedeem liposuctie behandeling zijn klein. Na de behandeling kunnen de littekens wat rood en opgezwollen zijn. Deze verschijnselen verdwijnen in de dagen en weken na de ingreep. Geef littekens altijd voldoende tijd om te genezen, dit proces kan wel een jaar duren.
19. Kan ik een lipoedeem behandeling in termijnen betalen?
Cosmetische behandelingen zijn niet goedkoop. Lipoedeem liposuctie wordt in de regel niet door uw zorgverzekeraar vergoed. De hoge kosten kunnen een reden zijn om van de ingreep af te zien. Toch kan een lipoedeem behandeling met behulp van liposuctie uw leven positief beïnvloeden. Acura Medisch Centrum werkt samen met een kredietverstrekker. De behandeling kan in maandelijkse termijnen betaald worden. Als u een betaling in termijnen overweegt dan wordt het totale bedrag hoger. Een kredietverstrekker brengt immers rentekosten in rekening. Hoe lang de aflossingsperiode bedraagt, wordt door de kredietmaatschappij vastgelegd.
20. Ik heb lipoedeem, is een zwangerschap een extra risico?
Het is niet aangetoond of een zwangerschap invloed heeft op de ontwikkeling van een lipoedeem. Bij een normale zwangerschap is er altijd een zekere kans op problemen aan de benen zoals spataderen. In geval van een bestaand lipoedeem is het belangrijk om zwellingen zoveel mogelijk te voorkomen en/of beperken. Het is daarnaast goed om in beweging te blijven. Welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen om toename van het lipoedeem te beperken, bespreekt u met uw (huis)arts.
21. Wat kan ik zelf aan lipoedeem doen?
Om verergering van het lipoedeem te voorkomen, is voldoende lichaamsbeweging noodzakelijk. Het trainen van de beenspieren kan klachten als vermoeide, pijnlijke benen stabiliseren. Daarnaast wordt een gezond, afwisselend voedingspatroon geadviseerd. In geval van overgewicht bent u gebaat bij gewichtsverlies. Een toename in gewicht zal namelijk leiden tot een verergering van het lipoedeem.
22. Gaat lipoedeem vanzelf weg zonder behandeling?
Lipoedeem is een aandoening die niet vanzelf geneest. U dient voldoende te bewegen en er een normaal, gezond gewicht op na te houden om de aandoening zo veel mogelijk onder controle te houden. Sommige mensen met lipoedeem zijn genoodzaakt hun hele leven elastische kousen te dragen. Als u niet kunt of wilt leven met dergelijke klachten, dan is een lipoedeem liposuctie behandeling vaak de enige behandelmogelijkheid.
23. Komt het vet terug na de lipoedeem behandeling?
Vetcellen die met liposuctie worden verwijderd, komen niet meer terug. De resultaten van de behandeling zijn blijvend. Het is wel zo dat wanneer u na de ingreep in gewicht aankomt, dit zou kunnen merken. De bestaande vetcellen zetten op dat moment uit. Om de behaalde resultaten te behouden, wordt een gezonde levenswijze met een gevarieerd voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging geadviseerd.
24. Herstelt mijn huid zich na een lipoedeem behandeling?
Lipoedeem liposuctie is een uiterst nauwkeurige ingreep, waarbij dankzij de toegepaste innovatieve techniek het steunweefsel van uw huid intact blijft. Na de behandeling dient u een elastische broek te dragen, zodat de huidlagen de kans krijgen om aan elkaar te kleven. U krijgt van de arts vooraf informatie over de herstelperiode. Bovendien krijgt u eventueel foto’s te zien van behaalde resultaten, u kunt dan met eigen ogen zien dat u doorgaans geen angst hoeft te hebben voor een zogenaamde hangende huid.
25. Kan een lipoedeem behandeling op latere leeftijd?
De lipoedeem behandeling is niet aan een bepaalde leeftijd gebonden. Indien u gezond bent en niet tevreden met het lipoedeem, kunt u een behandeling tegen lipoedeem overwegen. De behandelend arts bespreekt met u uw gezondheid en eventuele chronische aandoeningen in combinatie met medicijngebruik. Aan de hand hiervan wordt een behandelvoorstel gegeven.
26. Wat is het verschil tussen een lipoedeem en een lymfoedeem?
In tegenstelling tot lipoedeem is lymfoedeem doorgaans aan één arm of één been gelokaliseerd. Lipoedeem is symmetrisch aanwezig. Lipoedeem komt daarnaast uitsluitend voor bij vrouwen. Waar een zwelling bij een lymfoedeem het hele been, inclusief voet en tenen, kan betreffen zijn bij een lipoedeem de voeten ‘gewoon’. De zwelling stopt boven de voet. Lipoedeem kan met een liposuctie behandeld worden, een lymfoedeem niet.
27. Waarom wordt een liposuctie bij sommige lipoedeem patiënten afgeraden?
Een klassieke liposuctie kan bij sommige patiënten de lymfevaten beschadigen. Dit is niet bevorderlijk voor een bestaand lipoedeem. Afhankelijk van de omvang van de aandoening kan een onervaren arts beslissen om de behandeling af te raden. Acura Medisch Centrum maakt het vet eerst vloeibaar. Daarna wordt het vet met dunne micro canules weggezogen. De artsen hebben veel ervaring met het toepassen van liposuctie bij lipoedeem patiënten.
28. Is er een minimumleeftijd voor een lipoedeem behandeling?
Cosmetische ingrepen hebben een minimumleeftijd van 18 jaar en mogen niet zomaar bij minderjarigen worden toegepast. Een lipoedeem behandeling kan zowel een medische als cosmetische reden hebben. Minderjarigen dienen altijd een getekende verklaring van ouders en/of voogd te hebben. Het is echter een behandeling die niet vaak op relatief jonge leeftijd wordt toegepast.
29. Kan ik direct na de lipoedeem behandeling aan het werk?
Na afloop van de lipoedeem behandeling bent u mobiel, maar kunt u behoorlijke spierpijn ervaren. Deze pijnlijke en bovendien stramme gevoelens houden gemiddeld zo’n 7 tot 14 dagen aan. Artsen adviseren om gedurende deze periode geen zware lichamelijke werkzaamheden te verrichten.
30. Wanneer mag ik weer douchen na een lipoedeem behandeling?
Vanaf 24 uur na de behandeling kunt u voorzichtig douchen, maar niet te warm en niet te lang. Volg het advies van de arts met betrekking op de drukkleding nauwgezet op. Als u de kleding uittrekt, kunt u een wat vreemd gevoel ervaren. Bovendien kan er nog wat verdovingsvloeistof uit de wondjes lekken. Wees tijdens het douchen voorzichtig met wrijven en druk uitoefenen op het behandelde gebied.