fbpx

Kaal worden

Let op

Houd er rekening mee dat wij de hier beschreven behandeling momenteel helaas niet in onze kliniek aanbieden. U bent natuurlijk welkom om er hier meer over te weten te komen. Een overzicht van alle behandelingen die wij momenteel aanbieden vindt u hier: https://acuramedischcentrum.nl/behandelingen/

U bent niet de enige die het vervelend vindt om kaal te worden. Sterker nog, kaal worden vinden de meeste mensen erg vervelend. Sommige mensen leggen zich hier bij neer en accepteren dat ze kaal zullen worden. Er zijn echter ook veel mensen die er van alles aan doen om verder haarverlies te voorkomen.

Kaal worden.
Kaal worden.

In dit artikel wordt uitgelegd wat de oorzaak is van kaal worden, wat er tegen kan worden gedaan en wie u hierbij kunnen helpen.

Oorzaken van kaal worden

Wanneer u kaal begint te worden, kunnen hier diverse oorzaken aan ten grondslag liggen. Begint u geleidelijk aan kaal te worden? Dan is er waarschijnlijk sprake van erfelijke haaruitval. Het is echter ook mogelijk dat u plotseling kaal bent geworden. Dan is er mogelijk meer aan de hand. Wellicht is er sprake van een haarziekte.
Laat altijd eerst door uw huisarts of dermatoloog vast stellen, waardoor u uw haar verliest. Als de oorzaak erfelijke haaruitval is, kan namelijk worden gekeken wat u hier allemaal aan kunt doen.
De meest voorkomende oorzaken als u kaal wordt:

  • Erfelijke haaruitval (ongeveer 95% kans).
  • Een haarziekte.
  • Haaruitval door problemen met uw schildklier.
  • Haaruitval door tekort aan essentiële voedingsstoffen.
  • Haaruitval door huidproblemen.
Van uw kaalheid af komen?

Als u inderdaad kaal bent of begint te worden en u wilt hier iets aan doen, dan zijn er verschillende behandelingen die mogelijk een uitkomst bieden:

Kaal worden voorkomen of behandelen met haargroeimiddelen?

Als u last heeft van haarverlies, is het mogelijk om haargroeimiddelen in te nemen of te gebruiken. Kiest u voor een pil die u dagelijks moet innemen, dan kunt u Finasteride overwegen. Let op dat ieder haargroeimiddel ook bijwerkingen kan hebben. Het is ook mogelijk om een lotion te gebruiken. Deze lotion moet u tweemaal per dag, met ongeveer 12 uur er tussen, inmasseren op de hoofdhuid.
Haargroeimiddelen kunnen helpen de haaruitval te stabiliseren. Haar dat al weg is, zal echter vrijwel nooit meer terug komen. Sommige mensen kiezen er daarom voor om een haarimplantatie te combineren met haargroeimiddelen.

Kaal worden behandelen met een haartransplantatie?

Haar dat verloren is gegaan kan niet terug worden gekregen met behulp van haargroeimiddelen. Dit is echter wel mogelijk met haarimplantaten. Heeft u bijvoorbeeld last van een kale kruin of inhammen? Dan kunt u er voor kiezen om haren vanaf de achterkant van uw hoofd te transplanteren naar deze plekken. De FUE haartransplantatie wordt tegenwoordig het vaakst toegepast. Voordelen van deze haartransplantatie methode zijn dat de hersteltijd kort is en er daarnaast geen litteken achter blijft op het hoofd.

Kaalheid behandelen met een haarwerk of pruik

Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor een haartransplantatie. Bij een haartransplantatie is er namelijk voldoende donorhaar nodig om het kalende gebied mee te kunnen vullen. Het is voor sommige mensen daarom interessant om de kaalheid op te lossen met een haarwerk of een pruik. Een haarwerk is van echt haar. Een pruik is van synthetisch haar. De kosten van een haarwerk van echt haar zijn over het algemeen duurder dan een pruik met synthetisch haar.

Kaal worden behandelen met micro haar pigmentatie

Een relatief nieuwe behandeling is de micro haar pigmentatie behandeling. Er worden met deze behandeling haarstoppels nagebootst met een speciale tatoeage techniek. Deze behandeling wordt daarom ook wel haar tattoo of haar tatoeage genoemd. Een voordeel van deze behandeling is dat er direct resultaat te zien is. Een nadeel van de behandeling is echter dat het haar altijd kort geschoren moet worden.
Ook op de website van de Haarstichting vindt u meer informatie over kaal worden. Het overkomt dagelijks zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Waarom is kaal worden dan zo’n gevoelig onderwerp? Uw haar vormt een onderdeel van wie u bent en laat zien hoe u zich voelt. Als u op een bepaald moment wordt geconfronteerd met ongewenst haarverlies dan kan dit uw zelfvertrouwen behoorlijk beschadigen. Voordat u zich direct zorgen gaat maken omdat u wat haren verliest, is het goed om te weten dat iedereen dagelijks gemiddeld tussen de 60 en 100 haren verliest.

Hoe ontstaat kaalheid?

Kaal worden gebeurt bij mannen en vrouwen op het moment dat er meer haren uitvallen dan dat er nieuwe worden aangemaakt. Het hoort bij het natuurlijke verouderingsproces. Kaal worden begint bij de een op jongere leeftijd dan de ander en het proces verloopt op uiteenlopende wijze. De meest voorkomende vorm van kaalheid is Alopecia androgenetica, AGA. Vaak wordt AGA genoemd als mannelijke kaalheid terwijl het erfelijk bepaald is en ook vrouwen hier mee geconfronteerd kunnen worden. Elke haar blijft gemiddeld tussen de drie en vijf jaar in de hoofdhuid zitten. Als de haar uitvalt dan heeft het haarzakje tijd nodig om een nieuwe haar aan te maken en herhaalt het groeiproces zich. Bij alopecia androgenetica blijven haren slechts een paar maanden in de huid zitten en verschrompelen de haarzakjes waardoor er geen nieuwe haren aangemaakt worden. Kaal worden is dan een feit.

Kaal worden heeft diverse oorzaken

Erfelijke belasting is een van de oorzaken die kaalheid veroorzaakt. Kaal worden kan nog een aantal mogelijk andere oorzaken hebben:

  • Alopecia areata. Pleksgewijze kaalheid die zich over het hele hoofd kan voordoen. Doorgaans geneest deze vorm van kaal worden uitzichzelf voordat volledige kaalheid is ontstaan.
  • Kaalheid die tijdelijk van aard is na het doormaken van een periode met hoge koorts. Ook na een bevalling, een psychische aandoening, stress of bij medicijn gebruik kan zich tijdelijke haaruitval voordoen.
  • Haar dat voortdurend en lang wordt strak getrokken. Ook hele strakke vlechten en het aanbrengen van extensions kunnen haaruitval veroorzaken.
  • Kale plekken die niet meer te genezen zijn en die veroorzaakt worden door infecties, verbranding, verwonding of bestraling van de hoofdhuid.

Kaal worden en een verdunning van de haren is een aandoening die mannen en vrouwen treft. Het komt vanaf de pubertijd voor op alle leeftijden. De meeste mensen die geconfronteerd worden met een kaler wordend hoofd merken dit gemiddeld tussen het 35e en 40e levensjaar. Er zijn mannen die met 20 jaar al volledig kaal zijn en daartegenover staan mensen die helemaal geen last hebben van kaal worden en/of haarverlies.

Kan haaruitval voorkomen worden?

Behandelingen tegen haaruitval bestaan al lang. Brouwsels die kaalheid moesten voorkomen werden al in het oude Egypte gemaakt. Tegenwoordig is het aanbod van producten die kaal worden verminderen uitgebreid. Poeders, shampoos, lotions, tabletten en andere producten die tegen hoge prijzen worden aangeboden beloven allemaal dat ze haaruitval tegengaan. Er zijn echter weinig middelen op de markt verkrijgbaar die wetenschappelijk effectief bewezen zijn. Laat u voor de aanschaf van haargroeimiddelen altijd informeren over de werking en wat u van een product in uw situatie mag verwachten. De huidige middelen werken alleen als uw hoofdhuid nog niet volledig kaal is. Het is belangrijk dat u nog haargroei heeft. Lotions die onder meer aminexil, minoxidil of finasteride bevatten kunnen een positief effect hebben. Haaruitval kan worden verminderd. Resultaten verschillen van persoon tot persoon. Wordt uw tijdelijke haaruitval veroorzaakt door een bepaalde stressfactor? Dan is het belangrijk om stress te vermijden. Dit kan door ontlading te zoeken in onder meer een sportieve activiteit waarbij de stress wordt verlicht. Na verloop van tijd en meer rust verminderd de haaruitval vanzelf. Het is ook mogelijk om haarverlies te verminderen door goed op uw voeding te letten. Voeding met eiwitten, vitamine B en ijzer versterkt de haargroei.

Medische behandelingen bij kaalheid

Niet iedereen kan kaal worden accepteren. Naast de nodige niet-medische behandelingen kunt u dan een medische ingreep overwegen. Met een FUE haartransplantatie krijgt u weer echt haar terug op plaatsen waar uw hoofd kalend is. De haren worden weggenomen uit uw eigen haarkrans en elders op het hoofd getransplanteerd. De ervaren medisch specialisten van Acura Medisch Centrum informeren u over een haartransplantatie behandeling. Het betreft een kostbare ingreep waar u zich goed op dient voor te bereiden. U kunt hiervoor een afspraak maken voor een intakegesprek bij een van de Acura Medisch Centrum klinieken in Amsterdam of Weert. Leg in het gesprek uit wat uw wensen en verwachtingen zijn van een haartransplantatie. De medisch specialist bestudeerd uw hoofdhuid en bespreekt uw medische achtergrond. Het is belangrijk om eventueel medicijn gebruik ter sprake te brengen. Een haartransplantatie is een chirurgische ingreep waarbij complicaties en bijwerkingen op kunnen treden. Na afloop van het intakegesprek ontvangt u een vrijblijvend behandelvoorstel voor een haartransplantatie.

Wat kunt u nog meer doen tegen kaal worden?

Zeker als u nog niet toe bent aan een ingrijpende medische behandeling, zoals een haartransplantatie, is het fijn om te weten dat u kaalheid op andere manieren kunt verhullen. Zo zijn er natuurlijk uitziende haarwerken verkrijgbaar. Dit zijn pruiken die met uw eigen haar worden gecombineerd zodat uw haardos wordt verdicht. U kunt kiezen voor haarstukjes of complete pruiken. Om uw dunner wordende haardos in goede conditie te houden is het belangrijk om voor een goede verzorging te kiezen. Maak gebruik van niet-chemische shampoos die vriendelijk zijn voor uw huid en haar. Zorg voor een lichaam dat fit is en kies voor een afwisselend voedingspatroon. Het is niet gezegd dat dit de ongewenste haaruitval tot stilstand brengt. U doet er op deze manier echter alles aan om het proces te vertragen.

Kaal worden FAQ – Veelgestelde vragen

1. Is kaal worden alleen een kwestie van afkomst?
Haaruitval en kaal worden, zijn niet alleen een kwestie van afkomst. Zowel leeftijd en erfelijke aanleg hebben invloed op het haarverlies. Erfelijke kaalheid, Alopecia androgenetica, komt voor bij veel mannen en vrouwen van Kaukasische afkomst. De leeftijd waarop de eerste haaruitval zichtbaar wordt, verschilt. Al van zo vroeg als in de puberteit tot op latere leeftijd komen haaruitval en kaalheid voor.

2. Waarom word ik kaal?
Erfelijke kaalheid, Alopecia androgenetica, wordt veroorzaakt door het mannelijke DHT hormoon. Het hormoon zorgt voor een versnelling van het haargroeiproces, waardoor de haarzakjes beschadigen en uiteindelijk afsterven. Nieuwe haargroei is dan niet langer mogelijk. Blijft de haaruitval onbehandeld, dan kan mannelijke haaruitval leiden tot volledige kaalheid.

3. Komt kaalheid alleen voor bij mannen of ook bij vrouwen?
Alopecia androgenetica is genetisch bepaald. Deze vorm van haaruitval treft zowel mannen als vrouwen. Het verloop van het haarverlies is echter wel anders. Vrouwen worden doorgaans niet volledig kaal als gevolg van erfelijke haaruitval. Haaruitval vindt verspreid over het hoofd plaats, ook wel diffuus haarverlies genoemd. Mannen daarentegen zien de kruin kaler worden of krijgen dieper wordende inhammen en een terugtrekkende haarlijn.

4. Wanneer moet ik me zorgen maken over haaruitval?
Haaruitval is een gewoon onderdeel van het haargroeiproces. Iedereen verliest dagelijks gemiddeld zo’n 50 tot 100 haren. Tegelijkertijd groeien er ook nieuwe haren. Bij overmatige haaruitval verliest u meer haren dan dat er groeien, waardoor uw haardos dunner wordt en op den duur kalende plekken zichtbaar worden. Verliest u meer dan 100 haren per dag, dan kan de eventuele oorzaak van de haaruitval vastgesteld worden door een huisarts en/of dermatoloog.

5. Kan kaalheid zowel tijdelijk als blijvend zijn?
Kaalheid veroorzaakt door een ongeval of een medische behandeling kan tijdelijk van aard zijn. Op het moment dat de behandeling ten einde komt, krijgt de haargroei kans zich te herstellen. Het kan echter wel enige tijd duren voordat er nieuwe haargroei zichtbaar is. Blijvende kaalheid is in de meeste gevallen een gevolg van Alopecia androgenetica. Wanneer de haarzakjes zijn afgestorven, is nieuwe haargroei helaas niet meer mogelijk.

6. Hoe kan tijdelijke kaalheid behandeld worden?
Tijdelijke haaruitval en kaalheid kunnen behandeld en gecamoufleerd worden. Het is niet altijd nodig om met een sterk verdunde haardos uzelf onzeker te voelen. Met behulp van een haarwerk, haarstukje of pruik kunt u uw haarverlies camoufleren. Moderne haarwerken zijn gemaakt van luchtdoorlatende materialen en hebben normaal gesproken geen nadelige effecten op uw hoofdhuid en natuurlijke haar. Bovendien kunnen ze volledig naar wens worden samengesteld. Voelt u weinig voor het dragen van een haarwerk, dan kan eventueel het gebruik van een haargroeimiddel worden overwogen.

7. Is blijvende kaalheid op te lossen?
Het is voor veel mensen niet prettig om met blijvend haarverlies geconfronteerd te worden. Om de haaruitval te verminderen en de haargroei te stimuleren, is het noodzakelijk om de oorzaak zo snel mogelijk vast te laten stellen. Vervolgens kan worden gekeken welke behandeling de beste oplossing kan bieden. Voorbeelden van dergelijke behandelingen zijn haartransplantatie, mesotherapie of micro haar pigmentatie.

8. Welke haargroeimiddelen zijn geschikt bij kaalheid?
Wetenschappelijk effectief bewezen haargroeimiddelen zijn Dutasteride, Finasteride, Minoxidil en de Diane pil. Zowel Dutasteride als Finasteride mogen, door de kans op ernstige bijwerkingen, niet aan vrouwen worden voorgeschreven. Haargroeimiddelen dient u langere tijd te gebruiken, voordat de eerste verbeteringen zichtbaar worden. Daarnaast moet een haargroeimiddel dagelijks gebruikt blijven worden om de bereikte resultaten te behouden. Laat u adviseren door een arts over het middel dat het beste bij uw situatie past.

9. Zijn er blijvende oplossingen die kaal worden tegen kunnen gaan?
Ja. Zowel micro haar pigmentatie als een haartransplantatie zijn behandelingen die regelmatig toegepast kunnen worden bij haaruitval.

10. Kom ik in aanmerking voor een haartransplantatie?
De behandeling kan zowel bij mannen als vrouwen vaak met succes worden toegepast, al komt niet iedereen automatisch in aanmerking voor de ingreep. Zo dient de haaruitval nog niet te ver gevorderd te zijn en dient u over voldoende donormateriaal te beschikken. Daarbij is ook de oorzaak van het haarverlies van doorslaggevend belang. Een haartransplantatie specialist beoordeelt uw geschiktheid tijdens een intakegesprek.

11. Zijn de resultaten van een haartransplantatie blijvend?
Ja. Succesvol getransplanteerde haarzakjes blijven uw leven lang nieuwe haren produceren. Dit is mogelijk, omdat de haarzakjes die uit uw haarkrans aan de achterzijde van uw hoofd komen andere genetische eigenschappen hebben dan de overige haren. Dit zorgt er voor dat ze ongevoelig zijn voor de invloed van het DHT hormoon.

12. Wat is micro haar pigmentatie?
Micro haar pigmentatie is een behandeling waarbij gekleurde pigmenten in de hoofdhuid worden aangebracht. Het pigment heeft het uiterlijk van natuurlijke haarstoppeltjes. De behandeling geeft een kaal hoofd een verzorgde geschoren look en maakt een dunne haardos optisch voller. De behandeling is breed toepasbaar.

13. Ik kom helaas niet voor een haartransplantatie in aanmerking. Is er een geschikt alternatief?
Indien u om wat voor reden dan ook niet in aanmerking komt voor de gewenste haartransplantatie, kunt u alternatieve oplossingen zoals micro haar pigmentatie overwegen. Een MHP behandeling kan ook bij ver gevorderd haarverlies en zelfs volledige kaalheid worden toegepast. Met behulp van hypoallergeen semi permanent pigment worden natuurlijk ogende haarstoppeltjes aangebracht. Het is een behandeling waarmee een uitgedunde haardos optisch wordt verdicht en een kaal hoofd een geschoren look krijgt.

14. Is tricopigmentatie hetzelfde als een tatoeage?
Nee, al lijkt de manier van werken op elkaar, het zijn twee verschillen technieken. Micro haar pigmentatie apparatuur is speciaal ontwikkeld en verfijnder dan standaard tatoeage toepassingsmogelijkheden. De inkt die bij een tatoeage wordt ingebracht wordt veel dieper in uw huid aangebracht dan dat pigment bij tricopigmentatie wordt gedaan. Het semi permanente pigment wordt in de bovenste huidlaag aangebracht en zal na verloop van maanden tot jaren op natuurlijke wijze vervagen, terwijl een tatoeage bedoeld is om blijvend aanwezig te zijn.

15. Is een haarwerk van invloed op mijn eigen haar?
Nee. U kunt normaal gesproken een haarwerk of haarstukje dragen, zonder dat dit enige invloed heeft op uw natuurlijke haar.

16. Past een haarwerk bij mijn uitstraling?
Ervaren haarwerkspecialisten kunnen u adviseren bij het kiezen en kopen van een passend haarwerk. Het aanbod is uitgebreid en u heeft onder meer de keuze uit synthetische materialen of echt haar en de manier waarop een haarwerk is geknoopt.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘kaal worden’ een consult inplannen? Bespreek uw situatie en mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

  • Gratis eerste consult
  • Altijd in ervaren handen
  • Uw zorg is onze zorg
  • Professioneel en eerlijk advies
  • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locaties Amsterdam  / Weert

Gerelateerde onderwerpen

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu