fbpx

Haaruitval tegengaan

Wanneer iemand last krijgt van haaruitval, wordt vaak online gezocht naar ‘haaruitval tegengaan’. Het tegengaan van haaruitval is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. In veel gevallen is haaruitval onomkeerbaar, tenzij u kiest voor bijvoorbeeld een haartransplantatie behandeling. Er bestaan echter wel verschillende manieren om haaruitval tegen te gaan. In dit artikel wordt uitgelegd in hoeverre dit kan helpen. Op de website van de Nederlandse Haarstichting vindt u ook veel informatie over het tegengaan van haaruitval.

Haaruitval tegengaan.
Haaruitval tegengaan.
De oorzaak van haaruitval

Voordat een plan kan worden gemaakt om iets te doen tegen haaruitval, is het belangrijk dat de oorzaak van de haaruitval eerst vast wordt gesteld. Dit kunt u onder andere doen bij uw huisarts of dermatoloog. De oorzaak van haaruitval kan op verschillende manieren worden onderzocht. In veel gevallen kan aan de hand van het haaruitval patroon vast worden gesteld of het gaat om erfelijke haaruitval of een bepaalde haarziekte. Soms is het echter nodig om bloedonderzoek of een trichogram te laten maken.

Haaruitval tegengaan met een gezonde levensstijl

Het is voor iedereen belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben. Eet u voldoende gevarieerd, rookt u niet, drinkt u met mate en krijgt u voldoende lichaamsbeweging? Dan zal de eventuele haaruitval niet veroorzaakt worden door een ongezonde levensstijl. Voor uw gezondheid en haargroei is het belangrijk dat u gezond leeft. Heeft u ondanks de gezonde levensstijl toch last van haaruitval? Dan is er mogelijk sprake van erfelijke haaruitval of een haarziekte.

Haaruitval tegengaan met haargroeimiddelen

Er bestaan talloze haargroeimiddelen. Deze haargroeimiddelen werken bij sommige mensen goed en bij andere mensen niet. Wanneer er wordt gekozen om haargroeimiddelen te nemen, is het belangrijk dat u dit doet in overleg met uw huisarts of dermatoloog. Het gebruik van haargroeimiddelen brengt namelijk ook verschillende risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen finasteride en minoxidil. Beide haargroeimiddelen zijn per toeval ontdekt en kunnen in sommige gevallen de haaruitval stabiliseren. Sommige mensen melden na het gebruik van deze haargroeimiddelen zelfs dat ze haar dat verloren was gegaan, weer terug hebben gekregen. Let op dat deze haargroeimiddelen soms echter heftige bijwerkingen kunnen hebben.

Haaruitval tegengaan met een haartransplantatie behandeling

Wanneer er haar verloren is gegaan, kan haaruitval tegengegaan worden met behulp van een haartransplantatie behandeling of haarimplantaten. Een haartransplantatie behandeling is één van de weinige manieren om dun behaarde of kale plekken op te vullen met haar. Het voordeel is dat een haartransplantatie wordt gedaan met uw eigen haar. Overweegt u deze behandeling? Laat u dan altijd goed voorlichten over de mogelijkheden van deze ingreep.
Wilt u haaruitval tegengaan? Nog altijd zien mensen haarverlies en kaalheid als een typisch mannenprobleem. Ergens klopt dit ook wel. Een ruime meerderheid van de volwassen mannen krijgt vroeg of laat met haaruitval te maken. Opvallend is dat veel vrouwen na hun 40e ziet dat de haardos uitdunt en dat er een toename is van het dagelijks haarverlies. Haaruitval tegengaan is wenselijk, maar hoe pakt u haaruitval aan en welke behandeling is daarbij geschikt?

Oorzaken haaruitval en haarverlies tegengaan

Dat u zo snel mogelijk iets wilt doen om het haarverlies te stoppen is logisch, maar minder eenvoudig dan gedacht. Haarverlies is divers en heeft uiteenlopende oorzaken:

  • Erfelijke kaalheid is de meest voorkomende oorzaak van haarverlies. Het patroon van haaruitval is bij mannen anders dan bij vrouwen. Het haar gaat blijvend verloren.
  • Alopecia areata, of pluksgewijze kaalheid. Een aandoening die plotselinge ronde kale plekken veroorzaakt. Het haarverlies is vaak tijdelijk en komt ook bij kinderen voor.
  • Telogeen effluvium, plotseling haarverlies. Veroorzaakt door stress en/of een ingrijpende gebeurtenis. Haaruitval treedt een paar maanden na de gebeurtenis op en is tijdelijk.
  • Tractie-alopecia als gevolg van haar dat te vaak te strak wordt getrokken. Bijvoorbeeld strakke vlechten of het haar voortdurend strak rond uw vinger draaien.
  • Haarverlies of kaalheid door brandwonden of littekens.
Haaruitval door een arts laten onderzoeken

Om verder haarverlies tegen te gaan en eventueel toekomstig haarverlies te voorkomen, is het goed om uw huisarts om advies te vragen. Een goede diagnose is nodig voor een behandeling. Het onderzoeken van de oorzaak en het stellen van de diagnose gaat stapsgewijs:

  • De arts vraagt naar bekendheid met haaruitval binnen uw familie en vraagt naar mogelijke ziekten die binnen de familie voorkomen.
  • Door het toepassen van een trektest, kijkt de arts naar de gezondheid van uw haar. Hiervoor neemt de arts een streng van 40 tot 60 haren en trekt zachtjes aan het haar. Valt 10% of meer uit? Dan is dat een teken voor haaruitval.
  • Om gezondheidsproblemen uit te sluiten, vindt bloedonderzoek plaats. Bloedonderzoek geeft informatie over uw gezondheid, de hormoonbalans en eventuele tekorten.

In veel gevallen is de oorzaak eenvoudig vast te stellen en bespreekt u met de arts de mogelijkheden om verder haarverlies tegen te gaan.

Hoe kunt u haaruitval succesvol tegengaan?

De beste methode om haaruitval tegen te gaan hangt af van de oorzaak. Wanneer u last heeft van alopecia androgenetica, helpen vitaminesupplementen niet om het haarverlies te verminderen. In dit geval zal een arts minoxidil of een ander haargroeimiddel voorstellen. Deze middelen geven na een gemiddeld gebruik van drie tot zes maanden zichtbare verbetering, maar werken helaas niet bij iedereen. Een van de nadelen is dat u het middel moet blijven gebruiken, omdat de resultaten verloren gaan als u het middel niet langer gebruikt.

Niet altijd geschikt voor vrouwen

Alleen Minoxidil en de Diane-35 pil mogen aan vrouwen voorgeschreven worden om haaruitval te behandelen. Finasteride en ook Dutasteride hebben een risico op ernstige bijwerkingen. Deze bijwerkingen zijn mogelijk van invloed op een ongeboren foetus. Het is dan ook belangrijk voor mannen met een kinderwens op tijd te stoppen met het gebruik van deze haargroeimiddelen. Voordat u met een geneesmiddel begint, neemt de arts de risico’s en bijwerkingen met u door.

Haartransplantatie bij haaruitval

In veel gevallen van alopecia androgenetica kan de transplantatie van uw eigen haar een oplossing betekenen. De haartransplantatie is daarvoor een geschikte ingreep. Het is een oplossing die bij blijvend haarverlies een veel gekozen behandeling is. Voorwaarden zijn dat u gezond bent en voldoende donorhaar heeft. De ingreep kan niet met extern donormateriaal gedaan worden. Of een haartransplantatie voor u de beste oplossing is, bespreekt u met een arts of haartransplantatie specialist. Bij de chirurgische ingreep verplaatst een specialist haarzakjes van het donorgebied naar de plaatsen waar het haar is uitgevallen. Bestaande technieken zijn modern en kennen een korte herstelperiode met een kleine kans op bijwerkingen. Na zes weken doet u weer alles zoals voor de haartransplantatie.

Haarverlies na haartransplantatie

Vooraf is het goed om te weten dat u drie tot vier weken na de operatie een toename van het haarverlies ziet. De getransplanteerde haarzakjes gaan in de rustfase, waardoor de haren uitvallen. Drie tot vier maanden later ziet u voorzichtig nieuwe haargroei tot ontwikkeling komen. Realiseer uzelf dat de haartransplantatie een traject is dat ruim een jaar duurt. De resultaten die u bereikt zijn blijvend.

Tips voor gezond haar

Ondanks de beweringen van sommige cosmetica producenten, bestaat er helaas geen wondermiddel voor een gezonde haargroei. Veel vrij verkrijgbare producten beloven meer dan dat ze het haarverlies afremmen. Het is niet mogelijk om de haargroei te versnellen, maar u kunt er wel wat aan doen om uw haargroei en hoofdhuid gezond te houden.

  • Eet gezond en afwisselend, zo voorkomt u een tekort aan belangrijke voedingsstoffen.
  • \Gebruik bij een aangetoond vitaminetekort een supplement.
  • Probeer stress te vermijden en neem tijd om te ontspannen. Regelmatig bewegen is een prima uitlaatklep.
  • Stoffen zoals cafeïne hebben een positief effect op de haargroei.
  • Natuurlijke oliën geven uw haar een gezonde uitstraling.
  • Gebruik haarverzorgingsproducten die vrij zijn van agressieve ingrediënten en die passen bij je haartype.
  • Kam of borstel het haar voorzichtig en irriteer de hoofdhuid niet.
Meer weten over haaruitval tegengaan

Zoekt u naar manieren om haaruitval tegen te gaan? Het vinden van de beste oplossing is mogelijk, nadat u de oorzaak heeft laten onderzoeken. Haarverlies is divers en complex. Niet altijd is het makkelijk om over die drempel te stappen en een afspraak bij een (huis)arts te maken. In dat geval is er nu de mogelijkheid om zelf onderzoek te doen naar de reden van het haarverlies waar u last van heeft. Het Haaronderzoekscentrum heeft thuistests ontwikkeld. Gewoon thuis in uw vertrouwde omgeving veilig en pijnloos testmateriaal afnemen en terugsturen. Binnen een paar weken weet u meer over de oorzaak van haarverlies. Onderzoek naar haarverlies maakt het mogelijk om op tijd in te grijpen. Haaruitval tegengaan stelt u in staat met meer zelfvertrouwen in de spiegel te kijken om te zien hoe een gezonde haardos eruit ziet.

Haaruitval tegengaan FAQ – Veelgestelde vragen

1. Kan haaruitval worden tegengegaan?
Het is normaal om dagelijks haren te verliezen. Dit aantal ligt zo tussen 50 – 120 haren. Verliest u meer haren, dan kan uw haardos zichtbaar dunner worden. Om de haaruitval op effectieve wijze tegen te gaan, wordt geadviseerd eerst de oorzaak van het haarverlies vast te laten stellen.

2. Hoe is het mogelijk om tegen te gaan?
Om overmatige haaruitval te verminderen en uw haargroei te verbeteren, is het belangrijk om te weten wat de achtergrond van het haarverlies is. Uw haar kan om verschillende redenen uitvallen, waarbij ook de behandeling anders is. Haaruitval kan onder meer tegengegaan worden met effectief bewezen haargroeimiddelen, mesotherapie, micro haar pigmentatie, het aanvullen van een ijzer- en/of vitaminetekort of een haartransplantatie.

3. Welke haargroeimiddelen gaan haaruitval effectief tegen?
Als een arts heeft vastgesteld wat de oorzaak is van de haaruitval, krijgt u advies over de behandelmogelijkheden. Haaruitval die in aanmerking komt voor behandeling met een haargroeimiddel komt voor bij mannen en vrouwen. Niet alle middelen mogen aan mannen en vrouwen voorgeschreven worden. De arts zal een haargroeimiddel voorschrijven dat past bij uw situatie. Voorbeelden zijn Dutasteride, Finasteride, Minoxidil en de Diane pil.

4. Welke haargroeimiddelen zijn geschikt voor vrouwen?
Dutasteride en Finasteride mogen, door de kans op ernstige bijwerkingen, niet aan vrouwen voorgeschreven worden. U kunt haaruitval tegengaan en verminderen met bijvoorbeeld Minoxidil of de Diane pil. Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van een ketoconazol shampoo. Dit zijn allemaal haargroeimiddelen die op recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Uiteraard kunt u ook proberen om met vrij verkrijgbare middelen de haaruitval tegen te gaan. Dit zijn echter vaak producten die niet en/of onvoldoende bewezen resultaten bieden.

5. Is een haargroeimiddel de beste manier om haaruitval tegen te gaan?
Nee, zeker niet. Welke manier de beste is, hangt af van de oorzaak van het haarverlies. Sommige mensen hebben baat bij een wetenschappelijk bewezen haargroeimiddel, terwijl anderen met een ijzersupplement of het wegnemen van een stressfactor geholpen worden.

6. Wat is het verschil tussen tijdelijke en blijvende haaruitval?
Tijdelijke haaruitval is niet blijvend en kan meerdere oorzaken hebben. Van een medische behandeling tot haaruitval door stress of haaruitval door een eenzijdig dieet. Deze vorm van haaruitval herstelt zich vaak spontaan, als de uitlokkende factor wordt weggenomen. Blijvende haaruitval, in de meeste gevallen veroorzaakt door erfelijke kaalheid, is niet omkeerbaar. Wanneer het haar is uitgevallen, is er geen kans dat er spontaan nieuwe haargroei ontstaat.

7. Is mijn voedingspatroon van invloed op mijn haargroei?
Gezond haar heeft behoefte aan voldoende vitamines en mineralen. Langdurig gebrek aan onder meer ijzer, Biotine en andere B vitamines veroorzaakt soms haaruitval. Zeker als u een vegetarisch dieet volgt, zorg er dan voor dat u toch voldoende ijzer binnenkrijgt. Een verantwoorde afwisseling van vlees, vis, noten, zuivel, groente en fruit houdt uw haar in goede conditie en kan haaruitval tegengaan.

8. Is roken van invloed op mijn haargroei?
Zeker. Roken zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten en heeft daarmee een negatief effect op de doorbloeding. Een gezonde, glanzende haardos heeft behoefte aan zuurstofrijkbloed en dat bereikt de haarzakjes op het moment dat u rookt steeds minder goed. Haaruitval kan door roken veroorzaakt worden. Als u stopt met roken en de doorstroming herstelt zich, dan kan de haargroei zich ook gedeeltelijk herstellen.

9. Welke huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zijn nuttig om haaruitval tegen te gaan?
Tegenwoordig wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van alledaagse middeltjes die effectief zouden zijn voor uiteenlopende kwaaltjes en pijntjes. Even Googelen levert ook een groot aantal tips op als u zoekt naar huismiddeltjes die haaruitval kunnen tegengaan. Veel van dit soort middelen heeft geen enkel effect en anderen zijn niet of onvoldoende bewezen. Als u toch gebruik wil maken van dit soort tips, wees er dan zeker van dat u middelen gebruikt die volledig uit plantaardige bestanddelen bestaan. Dit kan meestal geen kwaad voor zowel uw huid als haar.

10. Wanneer is een haartransplantatie een geschikte manier om haaruitval tegen te gaan?
Erfelijke kaalheid kan onder andere behandeld worden met behulp van een haartransplantatie. Om voor een behandeling in aanmerking te komen, mag de kaalheid nog niet te ver gevorderd zijn en dient u over voldoende donormateriaal te beschikken. Uw geschiktheid wordt tijdens een intakegesprek bij een haarkliniek door een haartransplantatie specialist beoordeeld.

11. Is het dragen van een hoofddeksel schadelijk voor mijn haar?
Bij normaal gebruik kan het dragen van een muts, hoed of petje geen kwaad. Soms komt het voor dat een hoofddeksel over het haar schuurt. Langdurig schuren kan op een gegeven moment uw haar wel beschadigen.

12. Welke invloed heeft de doorbloeding van mijn hoofdhuid op haaruitval?
Om optimaal te kunnen functioneren hebben uw lichaamsfuncties behoefte aan zuurstofrijkbloed. Dit is alleen mogelijk als uw doorbloeding in orde is. Regelmatige hoofdmassages kunnen de doorbloeding verbeteren en stimuleren. Een gezonde haargroei is gebaat bij een goed doorbloede hoofdhuid.

13. Kan haaruitval worden tegengegaan door een andere kam of borstel te gebruiken?
Zeker. Uw haar is gebaat bij vriendelijke haarverzorging. Kam of borstel daarom niet hardhandig en kam ook nooit haar dat nat is. De beste borstels zijn gemaakt van speciaal hiervoor ontwikkeld materiaal, terwijl plastic kammen en haarborstels uw haar onnodig kunnen beschadigen. Een kapper kan u advies geven over de juiste kam of borstel die past bij uw haartype en haarstructuur.

14. Hoe kan ik mijn haar opnieuw laten groeien?
Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies zijn er diverse oplossingen en behandelingen beschikbaar. Tijdelijk haarverlies kan zichzelf na een aantal maanden herstellen, waarbij u eventueel een bewezen haargroeimiddel kunt gebruiken. Is de oorzaak van het haarverlies Alopecia androgenetica, dan kunt u wellicht een haartransplantatie overwegen.

15. Hoe kan ik haaruitval door medicatie tegengaan?
Van bepaalde medicatie, zoals bloedverdunners, is bekend dat ze haaruitval als bijwerking kunnen hebben. Als u onlangs een nieuw medicijn bent gaan gebruiken en u ervaart een toename van het haarverlies, dan kunt u dit kenbaar maken bij de voorschrijvend arts. Vaak is dit een tijdelijk verschijnsel, een enkele keer kan een arts u laten overschakelen naar een vergelijkbaar geneesmiddel.

Haaruitval tegengaan – veelgestelde vragen

1. Is haarverlies door shampoo omkeerbaar?
Haaruitval is dikwijls een oorzaak van een combinatie van erfelijkheid en veroudering. Er zijn behandelingen beschikbaar die deze vorm van haaruitval vertragen en soms zelfs bijdragen aan een sterkere haargroei. Verzorg uw haar met een shampoo die geschikt is voor uw haartype en die mild reinigend is. Vermijd producten met agressieve chemische bestanddelen.

2. Kan minoxidil haaruitval stoppen?
Minoxidil is een product dat de haargroei bevordert. Haren in de telogene fase vallen uit en worden vervangen door nieuwe haren. Minoxidil is een haargroeimiddel dat u moet blijven gebruiken om de bereikte effecten te behouden.

3. Helpt knippen haarverlies te verminderen?
Het regelmatig knippen van uw haar is van invloed op de schacht, maar niet op het haarzakje. Het haarzakje is verantwoordelijk voor haargroei en haaruitval. Het laten knippen van uw haar kan betekenen dat u minder het gevoel heeft van haarverlies. De gespleten haarpunten zijn verminderd, waardoor uw haar er gezonder uitziet. Het heeft verder geen enkele invloed op nieuwe groei of haaruitval.

4. Hoe weet ik of een haargroeimiddel werkt?
Over het algemeen duurt het meerdere maanden van consistent gebruik om resultaten van een haargroeimiddel te zien. Na drie tot zes maanden zou het haarverlies moeten afnemen en de haargroei verbeteren. Ziet u na zes tot acht maanden geen enkele verbetering, dan is verder gebruik waarschijnlijk zinloos.

5. Waarom dunt mijn haar uit?
Dunner wordend haar kan verschillende oorzaken hebben. Een voedingstekort, stress en ziekteperiodes zijn van invloed op de natuurlijke haargroei. Regelmatig blijkt haarverlies een oorzaak van lichamelijke veroudering en genetische bepalingen. Om gezondheidsproblemen of ernstige ziektes uit te sluiten, kan een arts een bloedonderzoek laten verrichten.

6. Hoe vaak mag ik dunner wordend haar wassen?
Uw kapper kan u hierbij adviseren. Het aantal wasbeurten hangt af van de structuur van uw haar en uw hoofdhuidtype. Wassen met een reinigende shampoo helpt bij het verwijderen van opgehoopte restjes stylingproducten en talg die anders de poriën zouden verstoppen.

7. Valt mijn haar uit door het vaak te borstelen?
Verkeerd kammen of borstelen kan het haar beschadigen, waardoor het volume minder lijkt. De normale dagelijkse haaruitval kan hierdoor toenemen.

8. Wat gebeurt er als ik mijn haar langere tijd niet was?
Het onregelmatig wassen van het haar en de hoofdhuid vergroot de kans op schilfering en roos. Haar dat niet wordt gewassen, veroorzaakt soms jeuk en kan huiduitslag op de hoofdhuid tot gevolg hebben.

9. Kan ik mijn haar met alleen water wassen?
Wanneer u geen shampoo wilt gebruiken, was uw haar dan met water dat lauwwarm is en spoel het met koud water af. Hoe vaak u alleen met water uw haar wast, hangt van verschillende factoren af. De natuurlijke aanmaak van olie en zweet telt mee, maar ook de restjes van stylingproducten en ander vuil die in het haar aanwezig zijn, hebben invloed op het uiterlijk en de gezondheid van uw haar.

10. Kan ik een haarvitamine gebruiken?
Gebruik alleen een vitamine supplement als u een tekort heeft aan bepaalde vitamines. Supplementen doen soms meer kwaad dan goed, zeker als u er teveel van gebruikt.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haaruitval tegengaan’ een consult inplannen? Bespreek uw situatie en mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

  • Gratis eerste consult
  • Altijd in ervaren handen
  • Uw zorg is onze zorg
  • Professioneel en eerlijk advies
  • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu