fbpx

Haaruitval onderzoeken

Haaruitval laten onderzoeken

1. Hoe wordt haaruitval onderzocht?
Een van de onderzoeksmethoden is een hoofdhuidbiopsie. Een arts neemt een klein deeltje van uw hoofdhuid en laat dit in het laboratorium onderzoeken om de oorzaak van haarverlies te bepalen. Een andere methode is het trekken aan een aantal samengepakte haren. Valt 10% of meer van de haren uit, dan is er sprake van overmatig haarverlies. Verder is bloedonderzoek mogelijk.

2. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van haaruitval onderzoek?
Onderzoekers hebben een nieuwe manier ontdekt om de aanwezige stamcellen in haarzakjes te stimuleren haren te laten groeien. Deze ontdekkingen maken het mogelijk dat nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld worden die de haargroei stimuleren.

3. Hoe weet ik of ik overmatige haaruitval heb?
Als u dagelijks meer dan 100 haren verliest en/of als uw haar opvallend dunner wordt, kan dat op haaruitval wijzen. Het is vaak moeilijk om dagelijks haarverlies te onderscheiden van haaruitval. Ziet u meer haren op uw kussen dan normaal, raadpleeg dan uw huisarts. Deze doet onderzoek naar de oorzaak van haarverlies.

4. Is haaruitval het gevolg van een gezondheidsprobleem?
De oorzaak van haarverlies is dikwijls tijdelijk en niet te wijten aan ernstige ziekten of aandoeningen. Dat neemt niet weg dat haaruitval vervelend is en onzekerheid veroorzaakt. Wacht niet te lang met het laten onderzoeken van haarverlies. Niet alleen sluit onderzoek onderliggende gezondheidsproblemen uit, het stelt de eigenlijke oorzaak van het haarverlies vast.

5. Kan tijdelijke haaruitval onderzocht worden?
Haaruitval is dikwijls blijvend en wordt veroorzaakt door hormoonschommelingen, een voedingstekort, een stressvolle of traumatische gebeurtenis. Onderzoek is mogelijk door onder andere bloedonderzoek. Als de eventuele tekorten zijn aangevuld, herstelt de haargroei zich binnen een paar maanden.

6. Moet ik voor haaruitval onderzoek naar een dokter?
Nee, u kunt ook een thuistest bestellen waarmee u onderzoek doet naar erfelijke haaruitval en/of uw bloedwaarden onderzoekt op eventuele afwijkingen. Deze tests zijn pijnloos en veilig te gebruiken. Met de resultaten zoekt u een oplossing.

7. Wat toont een hoofdhuidbiopsie aan?
Met het resultaat van een hoofdhuidbiopsie stelt een arts een diagnose van de ziekten of aandoeningen die uw hoofdhuid en haargroei aantasten. In geval van alopecia androgenetica gebruikt een arts de hoofdhuidbiopsie om te zoeken naar de invloed van het DHT-hormoon dat haarzakjes vernietigd.

8. Stopt haarverlies op een bepaalde leeftijd?
Nee, erfelijke haaruitval stopt niet vanzelf. Naarmate u ouder wordt neemt het haarverlies toe, met over het algemeen een piek tussen de 50 en 60 jaar. Hormonale veranderingen zorgen ervoor dat meer testosteron wordt omgezet in het schadelijke dihydrotestosteron.

9. Is het onderzoeken van haaruitval pijnlijk?
Onderzoeksmethoden naar haarverlies zijn nauwelijks pijnlijk. Een haartrektest is pijnloos, de arts heeft zowel het begin als het uiteinde van de haren vast voordat er aan uw haar getrokken wordt. Bloedonderzoek is eveneens snel en pijnloos. Alleen een huidbiopsie kan als gevoelig ervaren worden.

10. Moet ik herstellen na een haaruitval onderzoek?
Nee, u kunt direct na de verschillende onderzoeken uw dagelijkse werkzaamheden hervatten. Bij een huidbiopsie geeft de arts u een paar adviezen over de verzorging van de huid die is behandeld.

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu