fbpx

Haartransplantatie risico of bijwerkingen

Let op

Houd er rekening mee dat wij de hier beschreven behandeling momenteel helaas niet in onze kliniek aanbieden. U bent natuurlijk welkom om er hier meer over te weten te komen. Een overzicht van alle behandelingen die wij momenteel aanbieden vindt u hier: https://acuramedischcentrum.nl/behandelingen/

Risico’s, complicaties en bijwerkingen zijn niet direct woorden die u in combinatie brengt met een haartransplantatie. U kiest voor een haartransplantatie om iets tegen haaruitval en/of kaalheid te doen. Dat een haartransplantatie risico’s of bijwerkingen heeft, wordt vaak pas in een latere fase van de voorbereiding duidelijk. Een haartransplantatie is een operatieve ingreep waar mogelijke complicaties aan verbonden zijn. Het is goed om u ruim voor de behandeldag te verdiepen in eventuele haartransplantatie risico’s of bijwerkingen.

Haartransplantatie risico's of bijwerkingen?
Haartransplantatie risico’s of bijwerkingen?
Overzicht haartransplantatie risico of bijwerkingen

Acura Medisch Centrum werkt met de geavanceerde FUE haartransplantatie techniek. Een relatief veilige methode met weinig tot geen haarimplantatie risico’s of bijwerkingen. Dit geldt zowel voor de ingreep zelf als de periode na de behandeling. Toch is het belangrijk om te weten welke complicaties zich voor kunnen doen als u een haartransplantatie ondergaat. Risico’s of bijwerkingen waar u mee geconfronteerd kunt worden, zijn onder andere:

  • Nabloedingen en infecties
  • Langzaam herstel van de hoofdhuid
  • Tegenvallend resultaat
Haartransplantatie risico of bijwerkingen, de verdoving

U kiest er voor om een chirurgische ingreep te ondergaan die met behulp van een lokale verdoving wordt uitgevoerd. Het kan voorkomen dat u een allergische reactie op het gebruikte middel heeft. Dit kan zich onder meer uiten in jeuk en plaatselijke zwellingen. Als u bekend bent met allergische reacties op bepaalde stoffen, vertel dit dan aan de behandelend arts in het eerste intakegesprek. Een andere bekende bijwerking van de haartransplantatie is het uitvallen van de getransplanteerde haren. U hoeft zich hierover echter geen zorgen te maken. Het is een normale reactie van uw lichaam. Zowel de huid als de getransplanteerde haarzakjes hebben tijd nodig om te herstellen van de ingreep. U kunt er van uitgaan dat de uitgevallen haren zo’n drie maanden na de behandeling weer beginnen te groeien. Het uiteindelijke resultaat is na maximaal twaalf maanden bereikt.

Goede informatie verlaagt haartransplantatie problemen

Een goede kliniek, zoals Acura Medisch Centrum, informeert u op objectieve wijze over de haalbare resultaten van een haartransplantatie. Niet iedereen is geschikt om een succesvolle haarimplantatie te ondergaan. Goede resultaten en hangen onder meer af van de oorzaak die het haarverlies veroorzaakt, de fase waarin uw haaruitval zich bevindt en de aanwezigheid van kwalitatief goed donormateriaal. Bij het intakegesprek kan een arts bepalen hoeveel grafts er in uw situatie getransplanteerd kunnen worden voor een optimaal resultaat. Daarnaast ontvangt u zowel voorafgaand aan de haartransplantatie als na afloop adviezen. Deze adviezen kunnen de kans op mogelijke problemen verkleinen. U kunt hierbij onder meer denken aan:

  • Vermijd de eerste dagen en weken zware lichamelijke inspanning en intensief sporten.
  • Draag geen hoofddeksels zoals mutsen, hoeden en petjes gedurende de eerste 10 dagen nadat de haartransplantatie is uitgevoerd.
  • Krab losse korstjes of velletjes niet weg. Ondanks dat uw huid van tijd tot tijd kan jeuken, is krabben afgeraden.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van shampoos en haarproducten zoals gel en haarlak. Shampoo op natuurlijke basis heeft de voorkeur. Hiermee worden zowel uw huid als haren ontzien van agressieve, chemische stoffen.
  • Roken kan het herstel nadelig beïnvloeden. Probeer te stoppen met roken of het gebruik tot een minimum te beperken.

Heeft u in de periode na de haartransplantatie vragen? Doen zich toch onverwacht bijwerkingen of complicaties voor? U kunt bij Acura Medisch Centrum vertrouwen op de beste nazorg. De klinieken bevinden zich op goed bereikbare locaties in Amsterdam en Weert. Meer weten over de mogelijkheden? Maak dan snel een afspraak voor een intakegesprek bij een ervaren cosmetisch arts.

Haartransplantatie risico’s of bijwerkingen FAQ – Veelgestelde vragen

1. Is een haartransplantatie veilig?
De haarimplantatie is, mits uitgevoerd door een ervaren specialist in een hygiënische omgeving, een relatief veilige cosmetische behandeling. Net zoals iedere andere ingreep kent ook een haartransplantatie mogelijke bijwerkingen en risico’s. Door de tips en adviezen van de arts op te volgen, kunt u de kans op bijwerkingen en risico’s tot een minimum beperken.

2. Is een haartransplantatie pijnlijk?
Acura Medisch Centrum past de moderne FUE techniek toe. Het is een minimaal invasieve ingreep, waarbij u plaatselijk wordt verdoofd. Van pijn tijdens de ingreep is dan ook doorgaans geen sprake. Het zetten van de verdoving kan ongemakkelijk aanvoelen, omdat de hoofdhuid op meerdere plaatsen wordt aangeprikt. Het verwijderen en terugplaatsen van de grafts is pijnloos. Eventuele napijn kan met een pijnstiller worden bestreden.

3. Hoe genezen de wondjes na een haartransplantatie?
Ontstekingen en infecties kunnen zich voordoen na een ingreep. De FUE techniek heeft echter een zeer lage kans op deze bijwerkingen. Om deze kans tot een minimum te beperken, is een goede verzorging van groot belang. Houdt u zich goed aan de adviezen die de arts u geeft. Na tien tot veertien dagen is de huid vaak al vrijwel volledig genezen.

4. Houd ik een litteken over aan een haartransplantatie?
Tegenwoordig wordt de FUE methode vooral toegepast. Elke graft wordt individueel uit het donorgebied geoogst, met behulp van een holle naald. Er wordt niet in uw huid gesneden en er worden ook geen hechtingen aangebracht. Van zichtbare littekens is achteraf daardoor geen sprake. Tot een aantal jaren geleden werd de FUT techniek vooral toegepast. Hierbij werd een strookje huid uit de haarkrans verwijderd, waarna de huid aan elkaar werd gehecht. Deze techniek laat wel een ontsierend litteken achter.

5. Welke risico’s en bijwerkingen heeft een haartransplantatie?
De haartransplantatie ingreep kent algemene behandelrisico’s, waaronder allergische reacties op de gebruikte verdovingsmiddelen, slechte wondgenezing, infecties en littekenvorming. Door uzelf goed voor te bereiden en de instructies van de arts in acht te nemen, beperkt u de kans op bijwerkingen.

6. Wat kan er fout gaan tijdens een haartransplantatie?
Een FUE haartransplantatie is over het algemeen een veilige ingreep. Zoals bij iedere medische ingreep is er altijd een klein risico op bloedingen, infecties en allergische reacties op onder andere de verdoving. De ervaren haartransplantatie specialist behandelt deze problemen snel en adequaat op het moment dat ze zich voordoen.

7. Wat kan er fout gaan na een haartransplantatie?
Er is een zeer kleine kans dat de transplantatie niet aanslaat en dat de haarzakjes uitvallen. Dit gebeurt in zeldzame gevallen. Uw hoofdhuid wordt voorafgaand aan de ingreep uitgebreid en nauwkeurig bekeken. De arts brengt u op de hoogte van de eventuele risico’s en complicaties die zich voor kunnen doen. Ondanks een zorgvuldige voorbereiding kan het voorkomen dat een haartransplantatie niet het gewenste effect heeft.

8. Kan een haartransplantatie mislukken?
Van een echte mislukking is zelden sprake. Wel kan het resultaat van de haartransplantatie tegenvallen. Dit is doorgaans niet te wijten aan de behandelend arts, maar wel aan een verkeerd verwachtingspatroon of een slechte nazorg. Het is onrealistisch om te denken dat u bij een behoorlijke gevorderde haaruitval verwacht dat u na de haartransplantatie een volle haardos heeft.

9. Kan het resultaat van een haartransplantatie gecorrigeerd of verbeterd worden?
Het is niet ondenkbaar dat de resultaten van een eerder uitgevoerde haartransplantatie verbeterd worden. Dit verschilt per situatie en hangt af van de aanwezigheid van voldoende donormateriaal. Zo kunt u bijvoorbeeld uw haardos verder laten verdichten of een teleurstellend resultaat laten bijwerken.

10. Welke invloed heeft werken op de resultaten van een haartransplantatie?
De eerste dagen na de ingreep kunt u het beter wat rustiger aan doen. Vermijd dat u uw hoofd stoot en/of in aanraking komt met iets. Met name zware lichamelijke werkzaamheden kunnen van invloed zijn op het resultaat. Veel druk op het hoofd en de kans op aanraking kunnen er voor zorgen dat uw huid niet of onvoldoende herstelt van de ingreep.

11. Waarom mag ik niet sporten na een haartransplantatie?
Zowel intensief sporten, contactsporten, zwemmen en het bezoeken van een sauna stelt u beter een aantal weken uit. Veel zweten kan het resultaat nadelig beïnvloeden. Veertien dagen na de ingreep, kunt u vrijwel alle activiteiten weer hervatten.

12. Kan ik na de haartransplantatie naar het strand?
De eerste dagen en weken kunt u uw hoofd beter niet langdurig blootstellen aan het zonlicht en ook niet aan het licht van de zonnebank. Uw hoofhuid heeft tijd nodig om volledig te herstellen van de haartransplantatie. Plan de ingreep dan ook niet vlak voor een strandvakantie. Gaat u later in de zon zitten, kies dan voor een goede bescherming door een hoofddeksel of een crème met een hoge SPF factor.

13. Hoe lang duurt het voordat de getransplanteerde haarzakjes vastgegroeid zijn?
Gemiddeld duurt het 2 tot 3 dagen voordat de haarzakjes zijn vastgegroeid in de transplantatie gebieden. Bij de een gaat dit wat sneller dan de ander. Tegen de tijd dat uw huid hersteld is van de ingreep, 7 tot 10 dagen later, zijn ook de haarzakjes veilig.

14. Kan ik direct na de haartransplantatie mijn hoofd scheren?
Nee, met name de eerste dagen wordt geadviseerd uw hoofdhuid te ontzien. De behandelde huid heeft tijd nodig om te herstellen en dit gaat gepaard met korstvorming en jeuk. Om littekens te voorkomen laat u de korstjes zelfstandig genezen en krabt u ze niet los. Eens de huid volledig hersteld is, kunt u in overleg met de specialist uw hoofd scheren.

15. Hoe gevaarlijk is een haartransplantatie?
Een haartransplantatie is een chirurgische ingreep met een uiterst kleine kans op bijwerkingen of complicaties. Net zoals bij iedere operatie is er een zekere kans op (na)bloedingen en allergische reacties op gebruikte verdovings- en/of ontsmettingsmiddelen. Bij de meeste mensen verlopen zowel de ingreep als het herstel op vlotte wijze.

16. Laat iedere haartransplantatie een litteken achter?
Nee, alleen de FUT techniek laat het bekende haartransplantatie litteken achter in het donorgebied. De verfijnde FUE methode geeft geen littekens, mits u zich aan de instructies van de arts houdt. Krabbel wondjes en korstjes niet open en voorkom infecties als gevolg hiervan. Het zijn de infecties in combinatie met een verstoorde wondgenezing die tot littekens kunnen leiden.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor behandeling om haaruitval tegen te gaan?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haartransplantatie risico of bijwerkingen’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

  • Gratis eerste consult
  • Altijd in ervaren handen
  • Uw zorg is onze zorg
  • Professioneel en eerlijk advies
  • Haarstichting samenwerkingspartner
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu