fbpx

Haartransplantatie nazorg

Let op

Houd er rekening mee dat wij de hier beschreven behandeling momenteel helaas niet in onze kliniek aanbieden. U bent natuurlijk welkom om er hier meer over te weten te komen. Een overzicht van alle behandelingen die wij momenteel aanbieden vindt u hier: https://acuramedischcentrum.nl/behandelingen/

Voor een optimaal en mooi haartransplantatie resultaat, is de haartransplantatie nazorg cruciaal. Het is daarom verstandig om de instructies van de haartransplantatie kliniek goed in u op te nemen en goed na te leven. Voor een goed herstel is de nazorg bij een haartransplantatie een vereiste. Ook is de nazorg voor een goede wondgenezing uiterst belangrijk. Direct na het ondergaan van de haartransplantatie begint de nazorg. Vooral in de eerste maand na de transplantatie is de nazorg van belang; wij zullen hieronder uiteenzetten waarom dit zo is en waaraan u zoal moet denken.

Haartransplantatie nazorg.
Haartransplantatie nazorg.
Direct na de haartransplantatie

Vooral direct na de behandeling is haartransplantatie nazorg belangrijk. Voor veel mensen is het niet altijd even duidelijk wat wel en wat niet toegestaan is. Zo is het belangrijk om direct na de haartransplantatie het ontvangstgebied, namelijk het gebied waar de haren naartoe zijn getransplanteerd, met de grootste zorgvuldigheid te behandelen. Omdat de haren in dit stadium nog niet in uw huid zijn genesteld en eenvoudig weer uitgetrokken kunnen worden, is extreme voorzichtigheid geboden. Let dus op dat u niet uw hoofd stoot of per ongeluk haren uittrekt als u uw T-shirt of trui uitdoet. Veel klinieken zullen u ook aanraden om een week lang rechtop te slapen na de haartransplantatie, zodat er zo weinig mogelijk kans is op het uitvallen van het getransplanteerde haar. Dit advies is natuurlijk ook afhankelijk van de plek van uw haartransplantatie. Als uw inhammen zijn behandeld, kunt u het beste zittend of rechtop slapen. Echter, als uw kruin is behandeld, kan het juist beter zijn om op de buik te slapen. Na de haartransplantatie kunt u ook eventueel pijnstillers innemen.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Haartransplantatie na 3 dagen – haartransplantatie nazorg

Na de haartransplantatie duurt het ongeveer 3 dagen voordat de getransplanteerde haren vast in de hoofdhuid zitten. Wanneer een haar uitvalt, blijft de stamcel in principe gewoon achter in uw hoofdhuid. Het is belangrijk dat u tenminste 3 dagen na de haartransplantatie het ontvangstgebied met voorzichtig en met de grootste zorg wordt behandeld.

Haartransplantatie na 1 week

Ook na een week, wanneer diverse belangrijke processen plaatsvinden in het haar, is de haartransplantatie nazorg nog steeds erg belangrijk. Na ongeveer 3 tot 7 dagen mag u uw haar weer (heel) voorzichtig wassen. Opnieuw raden wij u aan dit met grote zorgvuldigheid te doen. Hoewel u niet mag wrijven over het ontvangstgebied, mag zachtjes deppen wel. Op die manier kunt u de korstjes heel voorzichtig losweken. U dient goed te letten op de instructies van de haartransplantatie kliniek waar u bent behandeld; zij kunnen u precies vertellen hoe u dit het beste kunt doen. Ook zullen zij in de meeste gevallen speciale haarproducten meegeven. Contactsporten zoals kickboksen, voetbal en rugby moeten in de eerste maand worden vermeden. Na ongeveer een week mag u vaak weer beginnen met (rustig) hardlopen en fietsen. Het is hoe dan ook verstandig om hierover altijd eerst te informeren bij de desbetreffende haartransplantatie kliniek.

Haartransplantatie na 1 week tot 1 maand

Tussen de 1 week en 1 maand na de haartransplantatie kan er veel gebeuren. Zo kan er ook schockloss voorkomen: als de haren in het donor- en ontvangstgebied een klap hebben gehad, kan er extra haaruitval plaatsvinden. Gelukkig herstelt deze haaruitval in ongeveer 95% van alle gevallen weer na enkele maanden. In de overige 5% groeit het haar direct door. Aangezien de getransplanteerde haren ook zijn verzwakt na de haartransplantatie, kan het haar uitvallen. Na enige tijd zal weer nieuw haar groeien; de haarwortel heeft zich namelijk dan al in de hoofdhuid genesteld. De hergroei van deze haren begint na ongeveer 3 maanden, maar kan afhangen persoonlijke factoren en de haartransplantatie nazorg.

Haartransplantatie na 1 maand

Een haartransplantatie na 1 maand betekent dat u weer veel mag doen. Zo kunt u gerust weer gaan sporten. Er wordt door veel haartransplantatie klinieken wel aangeraden om nog steeds goed te letten op haartransplantatie nazorg.

Haartransplantatie na 9 maanden

Als bij een haartransplantatie 9 maanden zijn verstreken, is het uiteindelijke resultaat bij 60% van de behandelde personen zo goed als volledig zichtbaar. Bij de overige 40% duurt dit iets langer, namelijk tot ongeveer 12 maanden.

Haartransplantatie na 12 maanden

Een haartransplantatie na 12 maanden geeft het uiteindelijke resultaat goed weer. Als u echter een kruin-, baardhaar- of lichaamshaartransplantatie heeft ondergaan, kan het resultaat nog even op zich laten wachten.

Haartransplantatie nacontrole

Nadat de haartransplantatie succesvol is verlopen, gaat u meestal een- of tweemaal op een haartransplantatie nacontrole. In deze nacontrole wordt onder andere besproken of u zich aan alle haartransplantatie nazorg factoren heeft gehouden en of het getransplanteerde haar naar tevredenheid is hersteld. De eerste haartransplantatie nacontrole vindt meestal een maand na de behandeling plaats; de tweede nacontrole gebeurt na circa 9 tot 12 maanden. Op deze laatste controle wordt het resultaat beoordeeld.

Haartransplantatie hergroei

Haartransplantatie hergroei, oftewel het terugroeien van het getransplanteerde haar, vindt doorgaans plaats na ongeveer 3 tot 9 maanden. Na deze periode wordt dan ook het resultaat goed zichtbaar. Afhankelijk van uw haarkleur zullen de eerste haren voornamelijk dun en licht van kleur zijn en geleidelijk aan dikker en donkerder worden.

Tweede behandeling na eerste haartransplantatie

Na ongeveer 9 maanden kunt u eventueel een tweede haartransplantatie ondergaan. Een goede haartransplantatie nazorg kan hierbij zeker helpen. Zoals u zich misschien kan voorstellen heeft het donorgebied minder lang nodig om te herstellen dan het ontvangstgebied. Na 9 maanden is dit gebied normaliter weer volledig hersteld. Mocht u een tweede haartransplantatie overwegen, dan is dit na deze periode goed mogelijk.

Haartransplantatie nazorg FAQ – veelgestelde vragen

1. Wat kan ik verwachten direct na afloop van de haartransplantatie?
Direct na de behandeling kan de behandelde hoofdhuid rood en licht gezwollen zijn. Eventuele napijn kan ontstaan. Indien gewenst kunt u een pijnstiller, zoals paracetamol, gebruiken om de pijn te bestrijden. Zowel de roodheid als de zwellingen nemen in de dagen na de ingreep vanzelf af. Omdat u gedurende langere tijd in een behandelstoel heeft gezeten/gelegen, is het verstandig om vervoer naar huis te regelen en niet zelfstandig achter het stuur plaats te nemen.

2. Waar moet ik rekening mee houden na de haartransplantatie?
De hoofdhuid heeft na de haartransplantatie behoefte aan rust, om optimaal te kunnen herstellen. Het herstel verloopt over het algemeen vlot en kan gepaard gaan met jeuk en korstvorming. Probeer zo min mogelijk aan de huid te wrijven en/of te krabben. Laat de korstjes zitten tot ze vanzelf van de huid afvallen. Korstjes die van de huid gekrabd worden, kunnen wondjes veroorzaken en in sommige gevallen zelfs tot infecties en littekenvorming leiden.

3. Kan ik mijn werkzaamheden direct na de haartransplantatie hervatten?
Voordat u de kliniek verlaat, neemt de behandelend haartransplantatie specialist met u verschillende adviezen en tips door. Dit is nodig voor een voorspoedig herstel. Het hervatten van uw werkzaamheden en dagelijkse activiteiten wordt eveneens besproken. Afhankelijk van het soort werkzaamheden dat u verricht, zet u deze de eerste 10 dagen op een laag pitje. Zware lichamelijke arbeid kan zelfs 14 dagen beperkt worden.

4. Ik heb gehoord dat roken na een haartransplantatie een nadelig effect kan hebben. Klopt dat?
Ja, geadviseerd wordt om ruim voor de haartransplantatie te stoppen met roken en dit ook na de behandeling vol te houden. Roken heeft een nadelige werking op de doorbloeding van uw lichaam. Haarzakjes hebben behoefte aan zuurstofrijk bloed, iets dat met roken beperkt wordt. Indien u echt niet kunt stoppen, beperk het roken dan tot een absoluut minimum.

5. Moet ik op controle komen bij de haartransplantatie specialist?
Zowel voor uzelf als voor de behandelend specialist is een nacontrole een belangrijk moment in het behandeltraject. Gemiddeld vinden een of twee nacontroles plaats, voordat het eindresultaat van de haartransplantatie wordt bereikt. Tijdens een controle worden verschillende zaken met u besproken en kunt u eventuele vragen stellen. Het spreekt voor zich dat het resultaat wordt geëvalueerd en uw herstel wordt bekeken. Als u behoefte heeft aan extra controle momenten, dan kunt u hierover afspraken maken met de haartransplantatie specialist.

6. Ik heb alle adviezen opgevolgd en toch valt mijn haar uit. Wat kan ik doen?
Na de haartransplantatie is het normaal dat het getransplanteerde haar uitvalt. Dit gebeurt zo’n twee tot vier weken na de behandeling. De haargroei herstelt zich vervolgens en u zult zien dat de eerste haren beginnen te groeien. U hoeft hier verder niets aan te doen, dit is een proces dat vanzelf gaat. Verzorg uw hoofdhuid en haar op een vriendelijke manier en vermijd het gebruik van chemische verzorgingsproducten.

7. Hoe lang is het zichtbaar dat ik een haartransplantatie heb ondergaan?
Met name de eerste 5 dagen na de ingreep is het zichtbaar dat u een haartransplantatie heeft ondergaan. Daarna herstelt en verbetert de huid zich snel. Bij de meeste mannen en vrouwen is het na 10 tot 14 dagen niet meer zichtbaar dat er een ingreep heeft plaatsgevonden.

8. Kan ik na de haartransplantatie sporten?
Geadviseerd wordt om geen intensieve sporten te beoefenen gedurende de eerste 30 dagen. Om de haarzakjes de gelegenheid te geven vast te groeien, moet het stoten van uw hoofd zorgvuldig vermeden worden. Contactsporten zijn sowieso geen goed idee. Hetzelfde geldt voor sporten waarbij u veel zweet en/of watersporten waarbij uw hoofd nat kan worden. Na 14 dagen kunt u uw dagelijkse activiteiten en sportiviteiten voorzichtig hervatten.

9. Wat moet ik doen als ik last krijg van bijwerkingen?
De haartransplantatie is een veilige cosmetische ingreep met een uiterst kleine kans op bijwerkingen. Toch kan het voorkomen dat u last krijgt van allergische reacties op de gebruikte verdovingsmiddelen en/of dat er sprake is van een slechte wondgenezing. Neem altijd direct contact op met de behandelend haarkliniek om uw situatie te bespreken.

10. Hoe lang duurt het voordat het eindresultaat is bereikt?
U moet wat geduld hebben, voordat het resultaat definitief is. Gemiddeld duurt het 9 tot 12 maanden voordat het zover is. Het is wel zo dat u vanaf de derde of vierde maand het haar weer langzaam maar zeker ziet groeien. Bij de een verloopt dit proces wat sneller dan bij de ander. U komt dan nog een keer naar de haarkliniek voor een eindcontrole. Dan wordt tevens de afsluitende foto gemaakt voor in uw dossier.

11. Moet ik een hoofddeksel dragen na een haartransplantatie?
Nee. De eerste dagen na de ingreep is het advies om uw hoofd niet te bedekken en op te passen met stoten en aanraken. Eens de huid is genezen kunt u een muts, petje of sjaaltje dragen. Let daarbij wel op dat het hoofddeksel niet te strak om uw hoofd zit.

12. Is zweten na een hoofdtransplantatie van invloed op het resultaat?
Intensief sporten, en dus zweten, wordt kort na de ingreep afgeraden. De haarzakjes hebben tijd nodig om vast te groeien en zweten of een hogere bloeddruk helpen daar niet bij. Afhankelijk van het soort sport dat u wilt beoefenen kunt u met de specialist overleggen, wanneer u deze weer ten volle kunt doen. Datzelfde geldt ook voor het bezoeken van een sauna.

13. Is het toegestaan om na een haartransplantatie te vliegen?
Advies hierover ontvangt u van de specialist. Er zijn geen echte restricties wat reizen betreft. Zolang u voorzichtig bent en zorgt dat er niet te veel druk op het hoofd komt en zweten wordt vermeden, zijn reizen en vliegen veilig.

14. Kan ik een haargroeimiddel gebruiken na een haartransplantatie?
Haargroeimiddelen als Minoxidil en Finasteride worden geregeld in combinatie met een haartransplantatie gecombineerd. De manier waarop en wanneer u kunt beginnen met het middel variëren. Niet iedereen heeft baat bij een haargroeimiddel en het is onrealistisch om te denken dat de haargroei versneld wordt door de combinatie van behandelingen. De haargroei is overigens ook niet op een andere manier te beïnvloeden.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haartransplantatie nazorg’ een consult inplannen? Bespreek uw situatie en mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

  • Gratis eerste consult
  • Altijd in ervaren handen
  • Uw zorg is onze zorg
  • Professioneel en eerlijk advies
  • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu