Er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen over de couperose behandeling. De meest voorkomende vragen hebben we voor u in het onderstaande overzicht opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.
1. Wat is couperose precies?
Onder couperose verstaan we duidelijk zichtbare bloedvaatjes in de huid. Couperose wordt veelal gezien op de wangen en neus op de oudere huid. Doordat de vaatwanden wat minder elastisch worden, zullen bloedvaatjes blijvend verwijden. Hierdoor kunnen deze zichtbaar worden.
2. Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Vaak zien we dat met 1 behandeling al goed resultaat kan worden bereikt. Echter kan het zo zijn dat sommige vaatjes meerdere keren behandeld moeten worden. Denk hierbij aan 1 tot 3 behandelingen. Acura Medisch Centrum is de aangewezen kliniek als u kiest voor het verwijderen van couperose in Nederland.
3. Is de behandeling pijnlijk?
Dit verschilt per persoon. De behandeling wordt vaak ervaren als kleine warme prikjes die gegeven worden. Na de behandeling kan het enkel wat warm aanvoelen. Doorgaans wordt de behandeling goed verdragen.
4. Hoe ziet mijn huid er na de behandeling uit?
Na de behandeling kan de huid wat rood en warm zijn. Ook kunnen er wat kleine oppervlakkige korstjes ontstaan. Dit verdwijnt gemiddeld binnen 1-3 dagen.
5. Hoelang mag ik na de behandeling niet in de zon?
Het is belangrijk dat u tot 6 weken na de behandeling de zon zoveel mogelijk vermijdt. Wanneer u toch in contact komt met UV-straling, is het van belang beschermingsfactor 50 aan te brengen, om u goed te kunnen beschermen tegen de zon.
6. Is het resultaat blijvend?
De vaatjes die we dichtgebrand hebben, zullen niet meer terug komen. Het effect houdt gemiddeld 1 tot 3 jaar aan. De oorzaak van het probleem zal niet behandeld worden, wat betekent dat het vaatnetwerk doorontwikkelt. Hierdoor kan het zijn dat er na verloop van tijd weer nieuwe vaatjes zichtbaar worden.
7. Hoe werkt couperose verwijderen?
Zowel mannen als vrouwen kunnen zich storen aan opvallende vaatjes in het gezicht of op de benen. Deze couperose kan behandeld worden met een Nd:YAG-laser. De omliggende huid wordt tijdens de behandeling niet beschadigd. Uw lichaam bevat een groot aantal kwetsbare haarvaatjes. Deze kunnen zichtbaar worden als de vaatwanden verzwakken. Grotere aantallen gesprongen bloedvaatjes worden couperose genoemd. Couperose kan verergerd worden door zonlicht, roken, het natuurlijke verouderingsproces en de erfelijke factor.
8. Ben ik geschikt voor een couperose behandeling?
Niet iedereen komt in aanmerking voor een couperose behandeling. Tijdens het intakegesprek kan de huidtherapeute u advies geven. Contra-indicaties voor een behandeling zijn onder meer een overgevoeligheid voor licht, gebruik van Roaccutane dat bij acné en rosacea wordt gebruikt en een eventuele zwangerschap.
9. Wat houdt een couperose behandeling in?
Door de Nd:YAG laser worden lichtpulsen met een hoge energie intensiteit afgegeven. De lichtbundel van slechts een millimeter maakt het mogelijk om de vaatjes uiterst precies te behandelen. Energie die vrijkomt, wordt opgenomen door de rode kleur van de vaatjes. De omliggende huid wordt niet beïnvloed. De warmte zorgt ervoor dat de bloedvaatjes kapot gaan en door het lichaam worden opgeruimd. Na de behandeling wordt uw huid ingesmeerd met een verkoelende crème.
10. Wat kan ik verwachten na een couperose behandeling?
U kunt de kliniek na de couperose behandeling direct weer verlaten. Uw huid zal na de behandeling enigszins rood verkleurd zijn en kan geïrriteerd aanvoelen. Gedurende de behandeling wordt uw huid gekoeld. De behandelde haarvaatjes kunnen direct na de behandeling donkerder van kleur zijn. Ze zullen echter snel verdwijnen. Tijdens de eerste week na de ingreep doet u het wat rustig aan om een te grote doorbloeding van uw gezichtshuid te vermijden. Het wordt afgeraden om intensief te sporten. Een saunabezoek stelt u ook het beste een paar weken uit.
11. Wat voor resultaat kan ik verwachten van een couperose behandeling?
De resultaten van een Nd:YAG laserbehandeling zijn afhankelijk van de diepte en dikte van de haarvaatjes. Zo is het mogelijk dat kleine, oppervlakkige haarvaatjes al na één behandeling zijn verdwenen. Wordt u behandeld voor diepere haarvaatjes en een groter gebied, dan zijn vaak meerdere couperose behandelingen nodig, voordat het gewenste resultaat is bereikt. Na iedere behandeling ziet u verbetering. De effecten houden enkele jaren aan. Door het natuurlijke verouderingsproces, erfelijkheid en blootstelling aan zonlicht, kunnen zich nieuwe bloedvaatjes ontwikkelen. U kunt dan een nieuwe laserbehandeling ondergaan.
12. Kan ik het resultaat van een couperose behandeling zelf beïnvloeden?
U hoeft zich na een behandeling tegen couperose niet aan bijzondere adviezen te houden. Het is belangrijk dat u blootstelling aan de zon zoveel mogelijk beperkt, tijdens de eerste weken na de behandeling. Intensief sporten en een bezoek aan de sauna kunt u na een paar weken weer hervatten. Verder kunt u alle dagelijkse bezigheden uitvoeren, zoals u die gewend bent.
13. Is een couperose behandeling pijnlijk?
De behandeling zelf is niet pijnlijk. Uw huid kan de eerste 24 uur na de couperose behandeling gevoelig zijn. De meeste cliënten ervaren een gevoel alsof men te lang in de zon heeft gezeten. U kunt het gevoel verzachten met een verzorgende crème, die u door de huidtherapeute wordt aanbevolen.
14. Wat zijn de voordelen van een couperose behandeling?
Na een couperose behandeling ziet uw huid er beter uit. U heeft minder zichtbare haarvaatjes en uw huid is weer zacht en glad. De behandeling is effectief voor zowel uw gezicht als hals. Vrijwel ieder huidtype komt in aanmerking voor een couperose behandeling. De effecten van een behandeling zijn bovendien langdurig zichtbaar.
15. Wordt een couperose behandeling met behulp van een verdoving uitgevoerd?
Couperose behandelingen worden niet als pijnlijk ervaren. Er is geen sprake van een plaatselijke of volledige verdoving. Uw huid kan tijdens en na de behandeling rood en warm aanvoelen. Het gevoel is echter voor iedereen anders, maar van pijn is bij vrijwel niemand sprake.
16. Hoe wordt een behandeling tegen couperose uitgevoerd?
Tijdens de behandeling wordt uw huid gekoeld door de Ng:YAG laser. De huidtherapeute plaatst de laserkop op uw huid, vervolgens volgt een laserflits. Dit duurt een fractie van een seconde. Door de laserkop te verplaatsen, wordt de aangedane huid behandeld en tegelijkertijd gekoeld. Een couperose behandeling kan gevoelig zijn. Sommige cliënten ervaren de absorptie van de energiebundel als een elastiekje dat tegen uw huid ‘schiet’. Uw huid kan door de warmte van de behandeling rood worden en enigszins opzwellen. Na een aantal dagen kunnen kleine korstjes ontstaan. Optimale resultaten worden doorgaans behaald na 1 tot 3 behandelingen.
17. Wanneer is het effect van een couperose behandeling optimaal?
Vaak zijn na een of twee behandelingen al resultaten en verbeteringen zichtbaar. De aanwezige couperose wordt door de behandeling definitief verwijderd. Er bestaat altijd een kans op nieuwe haarvaatjes die op andere plaatsen zichtbaar worden. De behandeling laat geen littekens achter. Het herstel verloopt voorspoedig.
18. Op welke kostprijs kan ik rekenen voor een couperose behandeling?
De kostprijs van een couperose behandeling is afhankelijk van de te behandelen gebieden. Daarnaast telt ook het aantal behandelingen mee. Acura Medisch Centrum biedt een couperose behandeling aan vanaf € 50. Tijdens het intakegesprek kan de huidtherapeute u een advies geven voor een couperose behandeling, waarbij u een nauwkeurige prijsopgave ontvangt.
19. Worden de kosten voor een couperose behandeling vergoed?
Vanuit de basisverzekering worden kosten die u maakt voor een couperose behandeling niet vergoed. Het is mogelijk dat u recht heeft op een gedeeltelijke vergoeding via uw aanvullende zorgverzekering. U kunt hiervoor uw polis nalezen of contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
20. Wat zijn de risico’s van een couperose behandeling?
Laserbehandelingen hebben een kleine kans op te veel warmte die in de huid komt. Hierdoor kunnen mogelijk brandwondjes ontstaan. Deze brandwondjes leiden tot pigmentverschillen. Het verschil is tijdelijk en herstelt meestal volledig. Daarnaast kunnen ook korstjes en blaasjes ontstaan. Deze verdwijnen na een aantal dagen vanzelf. Als u blaasjes waarneemt, dan is het belangrijk om infecties te voorkomen. Ontstaat er toch een huidinfectie? Behandeling is belangrijk om littekens te voorkomen. Kies daarom altijd voor een goede en ervaren huidtherapeute.
21. Is een couperose behandeling veilig?
De Nd:YAG laserbehandeling wordt al langere tijd veilig toegepast voor de behandeling van couperose. Het is belangrijk dat u de aanwijzingen van de huidtherapeute opvolgt. Voorkom langdurige blootstelling aan de zon en bescherm uw huid dagelijks met een zonnebrandcrème met een hoge SPF factor.
22. Welke couperose behandeling is voor mij geschikt?
Afhankelijk van de mate van couperose en het te behandelen gebied, zal de huidtherapeute u de meeste geschikte behandeling adviseren. Tijdens het eerste consult worden uw wensen in beeld gebracht en krijgt u uitleg over de mogelijkheden.
23. Kan ik een couperose behandeling in termijnen betalen?
De kosten van een couperose behandeling zijn in vergelijking met andere cosmetische ingrepen relatief laag. Door de lage kostprijs is het meestal niet interessant om hiervoor een betaling in termijnen overeen te komen. Wilt u deze behandeling combineren met diverse andere behandelingen, dan is het mogelijk bij ons te informeren naar de mogelijkheden en voorwaarden.
24. Wordt een couperose behandeling ook in het buitenland aangeboden?
Cosmetische behandelingen, waaronder ook een couperose behandeling valt, worden zowel in Nederland als in het buitenland aangeboden. Buitenlandse klinieken hanteren andere tarieven dan in eigen land. Houd er echter wel rekening mee dat er bij een behandeling in het buitenland reis- en verblijfskosten bij komen. Ook kunt u te maken krijgen met communicatie problemen. Acura Medisch Centrum staat bekend om de hoge kwaliteit en klanttevredenheid.
25. Is een intakegesprek belangrijk bij een couperose behandeling?
Ja, net zoals bij iedere andere cosmetische ingreep is een intakegesprek belangrijk. U maakt kennis met de huidtherapeute en de kliniek van uw keuze. U heeft bovendien de mogelijkheid om vragen te stellen. De techniek wordt nader toegelicht en uitgelegd. Bovendien wordt uw algemene gezondheidstoestand besproken. Voor de huidtherapeute is het belangrijk om te weten hoe uw medische achtergrond is en of u eventueel medicijnen gebruikt die van invloed kunnen zijn op het resultaat van de behandeling.
26. Waarom kies ik voor couperose verwijderen bij Acura?
De klinieken van Acura Medisch Centrum zijn gevestigd in Amsterdam en Weert. U kunt de locaties zowel met eigen als het openbaar vervoer goed bereiken. De behandelend artsen, huidtherapeuten en ervaren medewerkers spreken uw taal, nemen de tijd voor u en streven samen met u naar de best haalbare resultaten.
27. Heb ik een verwijzing nodig voor een couperose behandeling?
Couperose behandelingen vallen onder de zogenaamde ‘niet-verzekerde zorg’. U heeft hiervoor geen verwijzing nodig van uw huisarts en/of behandelend specialist.
28. Hoe kan ik een afspraak maken voor een couperose behandeling?
Acura Medisch Centrum is zowel telefonisch als per e-mail bereikbaar. Een afspraak voor een intakegesprek kunt u maken bij de moderne klinieken in Amsterdam en Weert. Tijdens het eerste consult kan een afspraak gemaakt worden voor de couperose behandeling zelf. Ook als u meer informatie wilt hebben over een couperose behandeling, kunt u telefonisch contact opnemen met de professionele medewerkers van Acura.
29. Hoe ontstaat couperose?
Couperose is een gevolg van slapper wordende oppervlakkige adertjes in uw huid. Deze aderen gaan verwijden, waardoor couperose ontstaat. Couperose kan daarnaast ontstaan worden door erfelijkheid, overmatige blootstelling aan de zon, extreme temperatuurschommelingen en alcoholgebruik.
30. Hoe wordt couperose als diagnose gesteld?
Zowel een huisarts als een dermatoloog stellen de diagnose op het blote oog. De aandoening komt veel voor en heeft geen huidbiopsie nodig om als zodanig herkend te worden.
31. Kan ik zelf iets doen aan couperose?
Vermijd daar waar mogelijk de prikkels die de bloedvaatjes uit laten zetten. Bescherm uw huid tegen de zon, door een hoge SPF factor te gebruiken en beperk het alcoholgebruik.
32. Hoe is het verloop van couperose?
Helaas gaat couperose niet vanzelf over. Als de uitlokkende factoren afnemen kan couperose jaren stabiel blijven. Het komt ook voor dat de aandoening zich uitbreidt van uw gezicht naar uw hals- en/of decolletégebied.
33. Wanneer mag ik na een couperose behandeling weer naar de sauna en in de zon zitten?
Na een couperose behandeling kunt een aantal weken beter niet in de zon gaan zitten. Geadviseerd wordt om zeker niet te lang in de volle te zitten en de huid met een hoge SPF factor in te smeren. Gemiddeld wordt aangeraden om zo’n drie tot zeven dagen te wachten, voordat u weer naar de sauna gaat.
34. Waar moet ik rekening mee houden voor de couperose behandeling?
Het gebruik van bloedverdunners wordt in de eerste 48 uur na de behandeling beperkt. Uw behandelend arts, maar ook de huidtherapeut, geven u hierover informatie en instructies. Beperk gedurende deze periode ook het gebruik van alcohol, omdat dat ook een bloedverdunnende werking heeft. Om een optimaal resultaat te bereiken, vermijdt u ook grote temperatuur verschillen.
35. Is er een minimum leeftijd voor een couperose behandeling?
Couperose kan ook voor komen bij jongeren en minderjarigen. Minderjarigen hebben toestemming nodig van de ouders of voogd om behandeld te mogen worden. Als ouder kunt u een schriftelijke verklaring ondertekenen, voorafgaand aan de couperose behandeling.
36. Wat is het verschil tussen couperose en rosacea?
Rosacea en couperose zijn twee verschillende huidaandoeningen. Waar couperose wordt gekenmerkt door de verwijde rode en blauwe adertjes in uw gezicht, komen daar bij rosacea ook rode bultjes, zwellingen en puskoppen bij voor. Rosacea patiënten hebben ook geregeld last van branderige, droge en rode ogen. Bij couperose blijven de verschijnselen beperkt tot ontsierende, verwijde adertjes. Couperose kan met laser- en licht apparatuur behandeld worden, terwijl rosacea alleen met medicatie kan worden behandeld.
37. Zijn couperose en spinnaevi hetzelfde?
Nee, spinnaevi ziet eruit als een spinnenweb. De reden hiervan is dat de al gesprongen adertjes zich verder vertakken in eveneens gesprongen aderen. Net zoals couperose kan spinnaevi eveneens met een laser behandeld worden.
38. Zijn de resultaten van een laserbehandeling bij couperose direct zichtbaar?
Nee, u heeft geduld nodig. Het resultaat ontwikkelt zich in de weken die volgen op de behandeling. Bij de een gaat dit sneller dan de ander. Voordat het optimale resultaat is bereikt, zijn meerdere weken verstreken.
39. Kan mijn huid verstrakken door een couperose behandeling?
De couperose behandeling is enkel en alleen gericht op de behandeling van verwijde adertjes in uw gezicht. Uw huid zal door de behandeling niet verstrakken.
40. Kunnen ook andere vormen van roodheid in mijn gezicht behandeld worden?
Laserbehandelingen kunnen ook een positief effect hebben op de behandeling van diffuse roodheid en rode moedervlekjes. Het hangt van de oorzaak die de verkleuringen hebben of u in aanmerking komt voor de gewenste behandeling. Rode verkleuring die veroorzaakt worden door infecties of lichte ontstekingen, kunnen niet met de lasertechniek behandeld worden.
41. Kan couperose ook op een andere manier behandeld en/of gecamoufleerd worden?
Mannen en vrouwen die last hebben van couperose denken niet altijd direct aan een laserbehandeling. Vaak wordt eerst langere tijd getracht om de ontsierende adertjes te camoufleren met behulp van een crème of make-up. Het langdurige gebruik van deze producten kan verdere ongewenste effecten op de huid hebben. Uw huid kan uitdrogen en sneller verouderen. Op lange termijn is een laserbehandeling een behandeling met uitstekende resultaten.
42. Komt couperose alleen in het gezicht voor?
Gesprongen haarvaatjes of adertjes kunnen zich over het hele lichaam voordoen. Met name benen, enkels en voeten hebben hier last van. Veelal wordt er dan gesproken over spatadertjes. Net zoals bij couperose in het gezicht kunnen deze spatadertjes behandeld worden.
43. Wat is spider naevus?
Spider naevus is een lokale vorm van couperose. De kern van een slagadertje zet uit. Vervolgens zetten ook de kleinere haarvaatjes rondom het slagadertje uit. De roodheid is zichtbaar in de vorm van een spinnetje. Spider naevus komt lokaal voor en kan tot uiting komen in uw gezicht maar ook op uw handrug en/of arm.
Andere vragen?
Heeft u vragen die hier niet tussen stonden? Stel deze dan gerust.