fbpx

Borstvergroting gevaarlijk?

Is een borstvergroting gevaarlijk en zo ja, waarom? Jaarlijks worden alleen in Nederland al meer dan vijfduizend borstvergrotingen met protheses uitgevoerd. De redenen om een borstvergroting te ondergaan variëren van natuurlijke aanleg, tot volume afname na een zwangerschap of fors gewichtsverlies. Dat een borstvergroting niet altijd zonder gevolgen verloopt, is bekend. Om de juiste keuze voor een behandeling te nemen, laat u uzelf goed informeren door een ervaren arts. Na een gedegen onderzoek en een grondige voorbereiding is een borstvergroting niet gevaarlijker dan andere medische of cosmetische operaties.

Borstvergroting gevaarlijk.
Borstvergroting gevaarlijk.
Klinisch onderzoek en realistische verwachtingen

Tijdens het consult dat aan een borstvergroting vooraf gaat, voert de arts een uitgebreid klinisch onderzoek toe en wordt gevraagd naar de verwachting van de ingreep. De cosmetisch arts legt de voor- en nadelen van een borstvergroting met implantaten toe en laat zien hoe de protheses eruit zien. In het verleden is er veel te doen geweest over de veiligheid van de siliconen protheses die internationaal gebruikt werden bij een borstvergrotende ingreep. De arts wijst u op de complicaties die zich voor kunnen doen en die met de implantaten te maken kunnen hebben. Een van de mogelijke complicaties is zogenaamde kapselcontractie, waardoor het implantaat harder en gevoeliger wordt. De prothese kan van vorm en positie veranderen. In het ergste geval moet het implantaat verwijderd worden. Ook kan een implantaat op een verkeerde plaats ten opzichte van uw borstspier komen te zitten, dit als gevolg van het geven van borstvoeding, roken en/of grote gewichtsschommelingen. Wordt een te grote prothese geïmplanteerd? Dit kan huid-, nek- en rugklachten tot gevolg hebben. Andere complicaties zijn protheses die na verloop van tijd te laag of te hoog zitten, waardoor een asymmetrisch beeld ontstaat en uw borsten niet in verhouding zijn met de rest van uw lichaam. In zeer zeldzame gevallen scheurt een implantaat als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval. Moderne borstprotheses zijn sterker dan vaak wordt gedacht en scheuren is uitzonderlijk. Wat ook gebeurt is dat uw huid, naarmate u ouder wordt, dunner wordt waardoor het kapsel dat zich rondom de prothese heeft gevormd zichtbaar wordt.

Borstvergroting gevaarlijk? Lager risico met kwalitatief hoogwaardige protheses

Hoe de protheses worden geïmplanteerd, bespreekt de arts met u tijdens het consult. De manier waarop de incisies gemaakt worden, hangt af van plaatsing vóór of achter de borstspier. Ook wordt rekening gehouden met het feit of uw tepels bijkomend gecorrigeerd worden. Wanneer alleen een incisie wordt gemaakt in de natuurlijke borstplooi zijn er achteraf nauwelijks littekens zichtbaar. Wordt de voorkeur gegeven aan een ankerincisie of wordt de volledig tepelhof verplaatst, dan blijven rondom de tepelhof littekens zichtbaar. Plaatsing van de prothese hangt af van de aanwezigheid van natuurlijk borstkliefweefsel. Vervolgens wordt ook nog een keuze gemaakt tussen ronde of druppelvormige implantaten. Het omhulsel van een prothese is glad of gestructureerd. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat gladde protheses gevoeliger zijn voor kapselcontractie dan de gestructureerde exemplaren. Als vulling gaat de voorkeur uit naar siliconen en minder naar een zoutoplossing. U kiest de vorm, soort en vulling van het implantaat na overleg met de cosmetisch arts. De arts licht de verschillende soorten protheses toe, laat u de verschillende modellen aanraken en geeft aan welk implantaat het beste bij uw lichaamsbouw past. Acura Medisch Centrum werkt met de kwalitatief hoogwaardige siliconen protheses van het merk Mentor. Angst voor siliconen protheses hoeft u niet te hebben. De protheses zijn veilig in gebruik en lekken komt zelden tot nooit voor.

Borstvergroting in connectie met borstkanker

Borstimplantaten zijn nog altijd een omstreden onderwerp. In het recente verleden werd de link tussen gestructureerde borstimplantaten en het krijgen van lymfoom ALCL gelegd. Deze diagnose is tot op de dag van vandaag hypothetisch. Meerdere factoren liggen aan de diagnose borstkanker ten grondslag. Verspreid over heel Europa zijn op meer dan 10 miljoen borstimplantaties ‘slechts’ 250 gevallen van ALCL bekend. Ook vandaag de dag wordt nog steeds uitgebreid, wetenschappelijk onderzoek verricht naar de link tussen een borstvergroting en borstkanker. Europese richtlijnen bevestigen dat een borstvergroting een relatief veilige ingreep is. Toch gaat de voorkeur tegenwoordig voornamelijk uit naar het implanteren van gladde protheses. Net zoals andere vrouwen, zonder protheses, is het belangrijk om uw borsten regelmatig te laten controleren door middel van een echo of mammografie. Zo kan eventueel tijdig ingegrepen worden.

Borstvergroting minder gevaarlijk met jaarlijkse controles

Kwalitatief hoogwaardige borstprotheses gaan zeker 10 jaar mee. Zonder complicaties kan dit langer zijn. Afhankelijk van de leeftijd waarop u de borstvergroting ondergaat, is het na langere tijd vaak noodzakelijk om de protheses te laten vervangen. Laat uzelf daarom op voorhand informeren over de mogelijkheden en kies voor het gebruik van gecertificeerde implantaten die door een ervaren cosmetisch arts geplaatst worden. Acura Medisch Centrum registreert de gebruikte protheses voor u, waarna u een ‘paspoort’ met gegevens ontvangt. Het is belangrijk om deze gegevens zorgvuldig te waren. Laat uw borsten na de ingreep goed opvolgen en ga indien mogelijk jaarlijks op controle. Deze regelmatige controles zijn bedoeld om eventuele klachten of complicaties zo snel mogelijk op te sporen en indien noodzakelijk te behandelen. Het verlengt de levensduur van de protheses en u geniet zorgeloos van uw toegenomen zelfvertrouwen.

Gratis consult borstvergroting

Het behandeltraject van een borstvergroting begint met een consult bij een cosmetisch arts. Acura Medisch Centrum in Weert biedt het eerste consult gratis aan. Tijdens het consult worden de behandelmogelijkheden toegelicht en kunt u vragen stellen over de ingreep, de protheses die gebruikt worden en de resultaten die u kunt verwachten. De arts vertelt u uitgebreid over de risico’s die aan een borstvergroting verbonden zijn en geeft tegelijkertijd tips en adviezen die de kans op complicaties beperken. Als vanzelfsprekend kunt u de verschillende protheses bekijken en vasthouden. Het consult geeft een goed beeld van de borstvergroting en de resultaten. U kunt borstvergroting voor en na foto’s bekijken van ingrepen die eerder in de kliniek zijn uitgevoerd. Als afsluiting van het consult ontvangt u een persoonlijk behandelplan met een prijsopgave. Het consult is geheel verblijvend. Een afspraak maakt u door telefonisch contact op te nemen met Acura Medisch Centrum op 0495-431706.

Borstvergroting gevaarlijk? – FAQ

1. Wat zijn de tilbeperkingen na een borstvergroting met implantaten?
De eerste weken doet u het rustig aan en zet u sporten op een laag pitje. Til de eerste maand niet zwaarder dan 4 kilo. Dit geldt ook voor het tillen van kinderen. Als u een te groot gewicht tilt, kunnen nabloedingen ontstaan.

2. Hoe groot is de kans dat mijn lichaam de implantaten afstoot?
Er zijn geen aanwijzingen op risico’s die de kans op afstoten of afwijzen vergroten. Siliconen worden in diverse medische apparaten en behandelingen gebruikt. Het is daarom een veilig product. Als zich een infectie op het implantaat zou ontwikkelen, moet deze verwijderd worden.

3. Wat zijn de symptomen van het afstoten van borstimplantaten?
Tekenen van afstoting zijn aanhoudende kneuzingen, nabloedingen, bloedproppen, huidnecrose, vertraagde wondgenezing, opbouw van littekenweefsel ook bekend als kapselcontractie en veranderingen in de vorm, volume en/of het gevoel van de borsten.

4. Wat gebeurt er als een beschadigd implantaat niet wordt vervangen?
Implantaten beschadigen zelden. Ze zijn gemaakt van duurzame materialen. Heeft u implantaten die bestaan uit een zoutoplossing en siliconen, dan kunnen deze leeglopen als de buitenkant beschadigd raakt. Heeft u last van kapselcontractie, maar wilt u de implantaten niet laten vervangen? Dan loopt u het risico dat de borsten een onnatuurlijke vorm krijgen en hard tot zelfs pijnlijk aanvoelen.

5. Wat gebeurt er met implantaten als ik ouder word?
In sommige gevallen kunnen borstimplantaten een lichte toename van het doorzakken van de borsten veroorzaken. Dit is een gevolg van het lichamelijke verouderingsproces en vergelijkbaar met wat vrouwen van nature ervaren. Als de huid veel afzakt, kunnen de implantaten zichtbaar worden en is vervangen vaak wenselijk.

6. Welk type borstimplantaat is het veiligst?
Zowel zoutoplossing als siliconen borstimplantaten worden als veilig beschouwd voor een borstvergroting en borstreconstructie. Acura Medisch Centrum werkt met de kwalitatief hoogwaardige Mentor protheses.

7. Wat is beter, ronde of druppelvormige implantaten?
Als het gaat om het verschil in uiterlijk, is het onderscheid duidelijk: ronde implantaten zijn rond. Om deze reden hebben ze de neiging om meer te liften en decolleté te geven dan druppelimplantaten. Welk implantaat het beste bij u past, bespreekt de cosmetisch chirurg met u tijdens het consult. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan uw natuurlijke lichaamscontouren.

8. Kunnen borstimplantaten 25 jaar meegaan?
De levensduur van implantaten varieert. In principe is het zonder klachten niet nodig om voor vervanging te kiezen. De elasticiteit van de huid en het afzakken daarvan is van invloed op het uiterlijk van uw boezem.

9. Verlies ik na een borstvergroting het gevoel in mijn tepels?
Volledig verlies van gevoeligheid van de tepels na een borstvergroting is zeer ongebruikelijk. Het kan na de ingreep even duren, voordat het ‘normale gevoel’ terugkeert. De meeste vrouwen ervaren geen blijvende gevoelsveranderingen. Bij sommige soorten incisies is de kans op gevoelsverandering groter.

10. Hoe vaak moeten borstimplantaten gecontroleerd worden?
Artsen adviseren om de borstimplantaten om de 2 jaar te laten controleren.

11. Worden implantaten na verloop van tijd hard?
Nee, borstimplantaten verharden niet. Als u een verharding voelt, dan is dat meestal het gevolg van zogenaamde kapselcontractie. Deze complicatie kan zich na een borstvergroting voor doen. Het overmatige weefsel en de protheses moeten in dat geval verwijderd en/of vervangen worden.

12. Is het gevaarlijk om borstvoeding te geven met implantaten
De meeste vrouwen kunnen na een borstvergroting borstvoeding geven. De ingreep heeft in principe geen invloed op de melkklieren. De implantaten vormen geen risico of gevaar voor uw baby.

13. Hebben borstimplantaten onderhoud nodig?
Borstimplantaten zijn duurzaam en gaan lang mee. Niet iedereen heeft vervanging nodig en niet iedereen krijgt later te maken met een afzakkende huid. Het kan gebeuren dat de implantaten na verloop van tijd aan vervanging toe zijn. De reden hiervan is dat de grootte en vorm van uw borsten veranderen.

14. Kan ik knobbeltjes voelen na een borstvergroting?
Zelf borstonderzoek doen is doorgaans prima mogelijk. Druk stevig langs de randen van het implantaat, zodat u uw ribbenkast voelt. Beweeg vervolgens uw vingers langs de randen van de implantaten om te voelen of er knobbeltjes of andere veranderingen zijn in het natuurlijke borstweefsel.

15. Is een mammografisch onderzoek mogelijk met protheses?
Geef van tevoren aan dat u implantaten heeft laten plaatsen. Een radioloog kan hier bij het bestuderen van de foto’s extra aandacht aan besteden.

16. Waarom draait mijn borstimplantaat om?
Het omdraaien van protheses wordt gezien als mogelijke complicatie van druppelvormige implantaten. Het is een complicatie die soms optreedt als de pocket te groot was voor het implantaat. Dit geeft de protheses ruimte om met de klok mee of tegen de klok in te draaien, wat de vorm van de borst verandert.

17. Waarom voelt het alsof mijn borstimplantaat beweegt?
Het verplaatsen van protheses na een borstvergroting of na het vervangen van oude implantaten is normaal. Het gevoel verschilt van persoon tot persoon. Sommige vrouwen voelen de protheses na 6 tot 8 weken niet meer, terwijl anderen langer een bewegend gevoel ervaren.

18. Hoe weet ik of een borstprothese lekt?
Tekenen dat een siliconenprothese is gescheurd, zijn onder andere veranderingen in de vorm en grootte van de borsten. Ook een toenemende mate van pijn, veranderingen in de stevigheid en zwellingen kunnen duiden op een lekkende prothese. Een breuk of lekkage kan bovendien kapselcontractie veroorzaken. De huidige generatie protheses is sterk en de kans op lekkages is zeer klein.

19. Hoe blijven borstimplantaten op hun plaats?
Terwijl uw lichaam geneest van de ingreep, wordt littekenweefsel rond de implantaten gevormd. Dit helpt positieveranderingen te voorkomen. De ondersteunende spieren en ligamenten die de natuurlijke borst ondersteunen, hebben deze functie ook voor implantaten.

20. Wat betekent het als mijn borstprothese pijn doet?
Borstpijn is niet ongebruikelijk na een borstvergroting. Vaak kan de druk op de prothese die wordt verlicht door in tegenovergestelde richting te rollen, wijzen op het feit dat de prothese tegen een zenuw drukt. Twijfel niet. Neem bij aanhoudende klachten contact op met de kliniek.

21. Is het normaal om een borstimplantaat te voelen?
Het is normaal om de rand van het implantaat aan zowel de zijkant als de onderkant van de borst te voelen.

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu