fbpx

Alopecia areata herkennen en behandelen

Let op

Houd er rekening mee dat wij de hier beschreven behandeling momenteel helaas niet in onze kliniek aanbieden. U bent natuurlijk welkom om er hier meer over te weten te komen. Een overzicht van alle behandelingen die wij momenteel aanbieden vindt u hier: https://acuramedischcentrum.nl/behandelingen/

Naar schatting krijgt ongeveer twee procent van de bevolking vroeg of laat te maken met alopecia areata. Alopecia areata wordt ook wel pleksgewijze kaalheid genoemd. De reden hiervan is dat er bij deze haarziekte vaak ronde of ovale kale plekjes zichtbaar worden. Deze kunnen plotseling opkomen en ook zomaar weer vanzelf verdwijnen. Helaas verdwijnen deze plekjes niet altijd vanzelf en wordt het soms zelfs steeds erger. Hoe kunt u alopecia areata herkennen en behandelen? Op de website van de Nederlandse Haarstichting kunt u meer informatie vinden over de haarziekte alopecia areata.

Alopecia areata herkennen en behandelen.
Alopecia areata herkennen en behandelen.
Laat door een dermatoloog vast stellen of het om alopecia areata gaat

Er zijn online tegenwoordig duizenden foto’s te vinden van allerlei soorten haarziekten. Dit geldt ook voor alopecia areata. Als u op Google zoekt op dit keyword, krijgt u diverse foto’s van deze haarziekten voorgeschoteld.
Het is verstandig om door een specialist te laten vast stellen of er daadwerkelijk sprake is van deze haarziekte. Als dit officieel is vastgesteld, kan worden onderzocht welke stappen er kunnen worden ondernomen tegen de haarziekte.

Hoe ontstaat alopecia areata?

Er is over veel haarziekten helaas nog vrij weinig bekend. Dit geldt ook voor alopecia areata. Het is wel bekend dat alopecia areata een soort auto-immuun ziekte is. Het probleem met dergelijke auto-immuun ziektes is dat deze slecht te behandelen zijn. Er is vaak een bepaalde trigger voor nodig om een auto-immuun ziekte aan te wakkeren. Bij alopecia areata is het bekend dat dit soms te maken heeft met stress. Stress is natuurlijk sowieso niet goed voor het lichaam, maar het kan ook ziektes veroorzaken als deze haarziekte.

Hoe kan alopecia areata worden behandeld?

Wanneer iemand last krijgt van alopecia areata, wordt meestal door de behandelend arts aangegeven dat dit in de meeste gevallen vanzelf weer weg gaat. In ongeveer driekwart van de situaties dat iemand deze haarziekte krijgt, gaat deze binnen een jaar vanzelf weer weg. Als u na een jaar deze haarziekte nog wel heeft, is de kans echter vrij groot dat deze aan blijft en in de toekomst mogelijk zelfs erger wordt. Er bestaan bepaalde behandelingen tegen deze haarziekte, maar of dit werkt verschilt van persoon tot persoon. Laat u zich hierover informeren bij uw huisarts of dermatoloog.

Haartransplantatie bij alopecia areata?

Net als bij andere haarziektes, is het mogelijk dat u door de haarziekte en het haarverlies een haartransplantatie overweegt. Bij veel haarziektes wordt echter afgeraden om over te gaan tot een haartransplantatie behandeling. Er worden bij een FUE haartransplantatie namelijk allemaal kleine wondjes gemaakt tijdens de behandeling. Hierdoor kunnen bepaalde haarziektes extra worden aangewakkerd.
Het is echter wel mogelijk dat u door alopecia areata al jarenlang een kaal plekje heeft. Dit kale plekje kan in sommige gevallen succesvol worden behandeld met haarimplantaten. Beseft u zich echter wel altijd dat het een risico blijft dat hierdoor de haarziekte juist erger zal worden. Bespreek dit daarom met zowel uw eigen huisarts of dermatoloog, als met de haartransplantatie arts.

Alopecia areata herkennen en behandelen FAQ – Veelgestelde vragen

Er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen over Alopecia areata herkennen en behandelen. De meest voorkomende vragen hebben we voor u in het onderstaande overzicht opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.

1. Wat is Alopecia areata precies?
Alopecia areata is beter bekend als pleksgewijze kaalheid, die zich meestal lokaliseert op de behaarde hoofdhuid. Het is een aandoening die ieder behaard lichaamsdeel aan kan tasten. Alopecia areata lijdt zelden tot volledige kaalheid. Wat vaak wordt gezien zijn duidelijk afgebakende ronde of meer ovaalvormige kale plekken verspreid over het hoofd.

2. Hoe wordt Alopecia areata veroorzaakt?
Onderzoekers en artsen zijn er vooralsnog niet in geslaagd om de oorzaak van Alopecia areata voor de volle 100% vast te stellen. Er wordt vanuit gegaan dat het een auto-immuunaandoening is, waarbij het lichaam de haren niet herkend en afstoot. Regelmatig worden rond de haarwortels in de aangedane plekken ontstekingshaarden waargenomen die ervoor zorgen dat het haar uitvalt. Stress kan een medeveroorzaker zijn. Overigens is Alopecia areata in geen geval besmettelijk.

3. Hoe kan Alopecia areata herkend worden?
Typisch voor Alopecia areata zijn de ovale of ronde kale plekken die zichtbaar worden. Bijna alle haren in zo’n plek vallen uit, terwijl er rondom de kale plek gewone haargroei is. In extreme gevallen zijn meerdere kale plekken tegelijkertijd zichtbaar. Alopecia areata veroorzaakt geen littekens, wel kunnen de randen van de kalende plekken omgeven worden door misvormde haren. Alle behaarde lichaamsgebieden kunnen te maken krijgen met deze vorm van haaruitval. Alopecia areata kan zowel door een huisarts als door een dermatoloog worden vastgesteld.

4. Welke behandeling is geschikt voor Alopecia areata?
Artsen zijn vaak terughoudend met het voorschrijven van een behandeling. In de meeste gevallen herstelt de haargroei zich spontaan, al kan hier langere tijd overheen gaan. Tegelijkertijd wordt gekeken hoe de aandoening zich ontwikkelt. Versnellen van de haargroei is niet mogelijk.

5. Hoe kan ik kale plekken als gevolg van Alopecia areata camoufleren?
Alopecia areata kan uw zelfvertrouwen een serieuze opdoffer geven. Niemand ziet zichzelf graag met kale plekken. Indien u zich erg stoort aan de kale plekken, kunt u overwegen om tijdelijk een haarwerk of een haarstukje te dragen. Tegenwoordig zijn er ook verschillende trendy sjaaltjes, beanies en petjes verkrijgbaar die de kale plekken uitstekend verbergen.

6. Wat is het verloop van Alopecia areata?
Het verloop van de ziekte is grillig en bij iedereen anders. Opvallend is dat bij de meeste patiënten de haargroei zich spontaan herstelt na enkele maanden tot meerdere jaren. Factoren die hierbij van invloed zijn en waarbij het minder zeker is dat de haren terugkomen, zijn onder meer bij Alopecia areata die zich al in de kindertijd voordoet en wanneer u daarnaast te maken heeft met auto-immuunaandoeningen zoals vitiligo.

7. Is Alopecia areata erfelijk?
Kinderen met Alopecia areata hebben niet per definitie een ouder en/of familielid met dezelfde aandoening. Het merendeel van de ouders met Alopecia geeft de aandoening bovendien niet door aan de kinderen. Erfelijkheid komt voor, maar ligt niet direct voor de hand.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor behandeling om haaruitval tegen te gaan?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘alopecia areata herkennen en behandelen’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

  • Gratis eerste consult
  • Altijd in ervaren handen
  • Uw zorg is onze zorg
  • Professioneel en eerlijk advies
  • Haarstichting samenwerkingspartner
Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu