Er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen over laserontharing. De meest voorkomende vragen hebben we voor u in het onderstaande overzicht opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.
1. Hoe werkt een laserontharing behandeling?
Permanent ontharen maakt een einde aan scheren, harsen, epileren of waxen van aanwezige lichaamsbeharing. Laserontharing is permanent, waardoor u iedere dag verzorgd voor de dag kunt komen. De behandeling maakt gebruik van laserlicht dat door de haarkleurstof melanine wordt geabsorbeerd. Het beschadigt de haarwortel, waardoor de haar na verschillende behandelingen niet meer terug groeit. Uw huid wordt tijdens de laserontharing behandeling niet beschadigd.
2. Ben ik geschikt voor laserontharing?
Bijna alle mannen en vrouwen die last hebben van overtollige lichaamsbeharing, kunnen met laserontharing behandeld worden. Bij cliënten met een groot verschil tussen haar- en huidskleur werkt de laserontharing het beste. Een behandeling is geschikt voor alle huidtypen, maar helaas komt niet iedereen in aanmerking voor deze manier van ontharing. Voor een succesvolle behandeling moeten de haren voldoende pigment hebben. Haren met onvoldoende pigment zoals grijze, blonde en meer rossige haren kunnen soms niet behandeld worden.
3. Wat houdt een laserontharing in?
Een behandeling verloopt snel en duurt gemiddeld tien minuten tot een uur. Dit hangt af van de grootte van het te behandelen gebied. Gedurende de behandeling draagt u een speciale bril die uw ogen beschermt tegen het licht. De laser richt zich op het pigment in uw haar. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. Een laserontharing behandeling is over het algemeen niet pijnlijk. Het is mogelijk dat u een irriterend gevoel ervaart.
4. Wat kan ik verwachten na een laserontharing behandeling?
Tijdens de eerste minuten na de laserontharing kan het gedeelte van de huid dat behandeld is, rood worden en opzwellen. Dit is een normale reactie op de warmte en energie die de laser afgeeft. Het is een tijdelijke reactie die vanzelf verdwijnt. De huid wordt gekoeld om de kans op een reactie te verminderen. Na een tot twee weken na de laserontharing kunt u zien dat de behandelde haren uit uw huid groeien. Het is mogelijk om de haren te scheren.
5. Welke resultaten kan ik van de ontharing met laser verwachten?
Voor permanente ontharing zijn er meerdere laserbehandelingen nodig. Het natuurlijke haargroeiproces verloopt in drie fasen. Niet alle haarzakjes bevinden zich in dezelfde fase. Zo zijn sommige haarzakjes tijdens de behandeling in de groeifase, terwijl anderen in de overgangs- of rustfase zitten. Een laserbehandeling heeft effect op haarzakjes die in de groeifase zitten. Deze haarzakjes bevatten voldoende melanine die het laserlicht opnemen. U heeft meerdere behandelingen nodig om haarzakjes in de groeifase te de-activeren. Tussen de behandelingen zit een rustperiode van gemiddeld zes tot acht weken.
6. Kan ik het resultaat van laserontharing beïnvloeden?
Na een laserbehandeling zijn er een aantal zaken waar u op kunt letten. Deze veroorzaken geen ongemak. Zo is het belangrijk naast cooling-gel of een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor geen andere producten op de behandelde huid aan te brengen. De behandelde huid kunt u zachtjes wassen. Voorkom hard wrijven en scrubben. Daarnaast wordt het afgeraden om tot zeker twee weken na de behandeling met het behandelde gebied in de zon of onder een zonnebank plaats te nemen. Haren in het behandelde gebied mogen geschoren worden. Ga tussen de laserbehandelingen door niet harsen. Probeer de huid daarnaast zoveel mogelijk te laten rusten.
7. Is een laserontharing pijnlijk?
Een laserontharing behandeling wordt door de meeste mensen niet als pijnlijk ervaren. U kunt een prikkelend tot tintelend gevoel waarnemen. De een ervaart dit als wat vervelender dan de ander. Sommige lichaamsplaatsen zijn wel wat gevoeliger. Daarnaast ervaart iedereen het gevoel op zijn of haar eigen manier.
8. Wat zijn de voordelen van laserontharing?
De behandeling verloopt snel, is nagenoeg pijnloos en heeft langdurige resultaten.
9. Heeft laserontharing nadelen?
Om langdurige resultaten te bereiken, zijn vaak meerdere behandelingen nodig. Laserontharing in Nederland is bovendien niet voor iedereen geschikt.
10. Vindt de laserontharing behandeling met behulp van een verdoving plaats?
Laserontharing wordt zonder verdoving uitgevoerd. U kunt de behandeling als gevoelig tot enigszins pijnlijk ervaren. Tijdens de behandeling wordt gekoeld met koude lucht, zodat de behandeling goed te verdragen is. Het gevoel wordt soms omschreven alsof er een elastiekje tegen de huid aantikt.
11. Hoe wordt een laserontharing behandeling uitgevoerd?
Voor aanvang van de behandeling worden foto’s gemaakt van het behandelgebied. Vervolgens wordt de ideale hoeveelheid laserenergie getest en wordt de instelling van de laser aangepast op uw situatie. Uw ogen worden gedurende de ingreep beschermd met een speciale bril. Afhankelijk van het gebied dat behandeld wordt, duurt de behandeling tien minuten tot een uur.
12. Wanneer is het effect van de laserontharing optimaal?
Bij iedere behandeling worden haarzakjes verzwakt en vernietigd. Na gemiddeld drie tot vier behandelingen worden echte resultaten zichtbaar omdat ‘kale’ plekken op de huid ontstaan. Optimale resultaten verschillen van persoon tot persoon en van het behandelgebied. Tijdens het intakegesprek adviseert de arts u hoeveel behandelingen in uw situatie voor een optimaal resultaat kunnen zorgen.
13. Op welke kostprijs kan ik rekenen bij een laserontharing?
Afhankelijk van het gebied dat u laat behandelen worden de kosten voor laserontharing berekend. Acura Medisch Centrum hanteert een vanaf prijs van € 50. TIjdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek ontvangt u een behandelvoorstel met een nauwkeurig kostenoverzicht.
14. Worden de kosten voor laserontharing vergoed?
Uw zorgverzekeraar kunt u precies vertellen op welke vergoeding u recht heeft. Laserontharing kan middels uw aanvullende zorgverzekering volledig of gedeeltelijk vergoed worden. U kunt hiervoor uw polis raadplegen of uw vraag voorleggen aan uw verzekeraar. Soms verlangt een verzekeraar een verwijzing van uw huisarts of behandelend specialist. Overbeharing in het gelaat wordt vaak bijvoorbeeld volledig vergoed.
15. Wat zijn de risico’s van een laserontharing behandeling?
Een laserbehandeling is doorgaans een veilige cosmetische behandeling die geen ernstige complicaties kent. Voorwaarde is dat u door een kundige en ervaren specialist wordt behandeld, met de juiste apparatuur. Wij beschikken over de beste apparatuur voor ontharing. Uw huid kan na de behandeling gezwollen, gevoelig en rood zijn. Dit is tijdelijk van aard. Na enkele uren tot een dag trekt dit gevoel vanzelf weg. In enkele gevallen kan er sprake zijn van een gedeeltelijke of volledige verkleuring van de huid. De huid wordt dan lichter, hypopigmentatie, of juist donkerder, hyperpigmentatie. Deze verkleuring is meestal van voorbijgaande aard. In enkele gevallen kan de arts adviseren om de behandeling tot een later tijdstip uit te stellen.
16. Is een laserontharing behandeling gevaarlijk?
Laserontharing is geen gevaarlijke behandeling. De techniek en apparatuur zijn speciaal ontwikkeld voor het ontharen en hebben nauwelijks bijwerkingen. De warmte kan lijden tot tijdelijke pigmentverschuivingen. Laserontharing heeft als positieve bijwerking dat de structuur van uw huid verbetert.
17. Welke gebieden kunnen met een laserontharing behandeld worden?
Vrijwel alle gebieden op het lichaam met donkere haren, kunnen met een laser behandeld worden. Gebieden die niet behandeld worden, bevinden zich rondom de ogen en in het oor. Hier bestaat een risico op beschadiging van weefsel.
18. Kan ik ook ingegroeide haren laten behandelen?
Problemen met ingegroeide haren kunnen uitstekend behandeld worden met een laser. Als het haarzakje is gekalmeerd en niet is geïnfecteerd, dan wordt het met behulp van van de laser permanent vernietigd. U heeft daarna geen last meer van de ingegroeide haren.
19. Zijn de effecten van laser ontharen bij mannen en vrouwen gelijk?
Ja, in principe wel. Zowel de effecten als de behandelingen zijn bij mannen en vrouwen gelijk. Houd er echter rekening mee dat de kleur van de beharing en mate van beharing kan verschillen bij mannen en vrouwen.
20. Kan ik mezelf voorbereiden op een laserontharing behandeling?
Tijdens het intakegesprek wordt uitgelegd hoe u zich optimaal op de behandeling kunt voorbereiden. Zo is het bijvoorbeeld niet gewenst om voor de behandeling te epileren en/of te waxen. Vanaf 6 tot 8 weken voor de behandeling kunt u beter geen gebruik meer van de zonnebank maken en voorkomt u langdurige blootstelling aan natuurlijk zonlicht. Voor de laserontharing behandeling kunt u de haartjes in het behandelgebied scheren. Zo gaat de warmte die vrijkomt direct naar de haarwortels, wat de behandeling het meest effectief maakt. Probeer zo ontspannen mogelijk de behandeling in te gaan. U merkt dan minder van het prikkelende gevoel.
21. Wanneer kan ik het beste beginnen met laserontharing?
Zes weken voor en een aantal weken na de behandeling mag uw huid niet blootgesteld worden aan zonlicht en UV-straling. Als u graag in de zon zit, is een behandeling in de zomermaanden niet optimaal. U kunt dan een behandeling overwegen in de periode van oktober tot juni. Bent u niet zo’n zonliefhebber? Dan kunt u kiezen voor een behandeling in de zonnige zomermaanden.
22. Zijn er contra-indicaties voor een laserontharing behandeling?
Het intakegesprek dient onder meer om te bepalen of u geschikt bent voor een behandeling. Contra-indicaties kunnen zijn epilepsie, zonneallergie, de aanwezigheid van kwaadaardige moedervlekken, het doormaken van een infectieziekte, tatoeages in het behandelgebied en het gebruik van sommige medicijnen. De arts kan dan soms een andere behandeling adviseren.
23. Waarom vindt er een intakegesprek plaats?
Om de juiste behandeling in optimale omstandigheden uit te kunnen voeren, is een intakegesprek van belang. Acura Medisch Centrum heeft klinieken in Amsterdam en Weert waar u voor een eerste consult van harte welkom bent. Tijdens het gesprek wordt de techniek van een laserontharing behandeling besproken. Er wordt aandacht besteed aan eventuele risico’s en bijwerkingen. De arts informeert naar uw gezondheidstoestand en uw medische achtergrond. U heeft tijd om alle vragen die u heeft te stellen en uw verwachtingspatroon toe te lichten. Na het bekijken van uw huid, adviseert de huidtherapeute een aantal laserbehandelingen en ontvangt u een nauwkeurig kostenoverzicht.
24. Mag ik tijdens de behandelperiode de haren scheren?
Ja, tijdens de gehele behandelperiode mogen de haartjes geschoren worden. Het is alleen belangrijk dat u in deze periode de haren niet harst, epileert of een ontharingscrème gebruikt. De reden hiervan is dat u hiermee het haarzakje beschadigt en deze moet in tact zijn voor een effectieve behandeling.
25. Hoe vaak moet ik terugkomen voor een behandeling?
Gemiddeld zijn 6 tot 8 behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.
26. Hoeveel tijd moet er tussen twee behandelingen zitten?
Gemiddeld moet er tussen 2 behandelingen 6 tot 8 weken zitten voor een optimaal resultaat.
27. Mag ik in de zon of onder de zonnebank tijdens de behandelperiode?
Nee, het is belangrijk om gedurende de behandelperiode en 6 weken voor en na de eerste en laatste behandeling de zon zoveel mogelijk te vermijden. Wanneer u toch in contact komt met UV-straling, dient u een beschermingsfactor 50 te gebruiken. Dit om pigmentverschuivingen van de huid te voorkomen.
28. Komen de haren nooit meer terug?
De haarzakjes die we tijdens de behandelingen vernietigd hebben, zullen geen nieuwe haren meer produceren. Wel is het mogelijk dat onder invloed van bijvoorbeeld hormonen zoals de zwangerschap en de menopauze of medicatiegebruik, enige hergroei van haren optreedt. Dit is echter vaak met 1 touch-up behandeling weer goed te behandelen.
29. Hoe snel is het resultaat zichtbaar?
Vaak is er al heel snel resultaat merkbaar. Na 2 tot 3 behandelingen is duidelijk zichtbaar dat het haar minder snel terug komt, dunner wordt en ook vermindering van de haren zal worden opgemerkt. Na elke volgende behandeling zal het resultaat steeds beter zichtbaar worden.
30. Is er een minimumleeftijd voor laserontharing?
Er is geen minimumleeftijd van toepassing voor een laserontharing behandeling. Tot een leeftijd van 18 jaar moet u als ouder en/of verzorger toestemming (schriftelijk) geven als akkoord. Daarbij moet wel gezegd worden dat bij minderjarigen het lichaam nog altijd in ontwikkeling is en permanente haarvermindering vaak niet het gewenste resultaat of effect geeft. Het is niet ondenkbaar dat bij een laserbehandeling op jonge leeftijd nieuwe haren tevoorschijn zullen ontstaan.
31. Kan laserontharing gecombineerd worden met sporten?
Ja. De combinatie van laserontharing en sport is prima mogelijk. Geadviseerd wordt wel om de behandelde gebieden gedurende enige tijd niet bloot te stellen aan de zon. U krijgt hierover tips en adviezen van de behandelend specialist.
32. Kan laserontharing op een tatoeage?
Tatoeages bevatten pigment, waardoor laserontharing niet geschikt is. De laserstralen zouden de tatoeage kunnen beschadigen. Een huidtherapeut kan advies geven over alternatieve behandelmogelijkheden.
33. Kan ik kort voor een zonvakantie een laserontharing behandeling ondergaan?
Houd bij het plannen van een laserontharing sessie rekening met uw geplande vakantie. De eerste twee weken na de behandeling mag de huid niet te veel aan het zonlicht blootgesteld worden. Uw huid moet herstellen na de laserbehandeling. De verschillende behandelsessies kunnen met behulp van de behandelend huidtherapeut prima ingepland worden, waarbij optimale resultaten nagestreefd worden.
34. Hebben een paar behandelingen zichtbaar effect?
Iedere behandeling geeft verbetering en vermindert de beharing. Ook als u voor een vakantie slechts 1 of 2 behandelsessies ondergaat, zijn de haren dunner en de haardichtheid kleiner. Tussen de behandelingen door kunt u gewoon scheren zoals u dat gewend bent. Waxen en epileren wordt afgeraden.
35. Kan ik bodylotion of een zelfbruinende crème gebruiken na laserontharing?
De laser heeft effect op uw huid. Om de huid te kalmeren kunt u na een behandeling een crème op basis van aloë vera gebruiken. De huidtherapeut zal het gebruik van een bodylotion afraden, omdat uw huid hierdoor niet afkoelt. Gedurende de volledige behandeling is het gebruik van een zelfbruinende crème niet mogelijk.
36. Ik ben zwanger, is laserontharen dan mogelijk?
Door een veranderde hormoonhuishouding kan uw huid anders reageren dan normaal. De resultaten en effecten van laserontharen kunnen anders zijn. In geval van een zwangerschap wordt bekeken of laserontharing een verantwoorde behandeling is bij u. Overleg met zowel uw huisarts en/of verloskundige of dit mogelijk is. U dient ook toestemming te geven voor de behandeling. Het is uiteindelijk de huidtherapeut die bepaalt of de behandeling door kan gaan of dat u beter wacht tot na de zwangerschap.
37. Is laserontharing effect bij blond- en/of roodharigen?
Laserontharing is een effectieve manier van ontharen als uw haar voldoende pigment bevat. Dit pigment ontbreekt nogal eens bij blond en rood haar. Dit is dan ook moeilijker te verwijderen met behulp van de lasertechniek. Een huidtherapeut kan eventueel een andere behandeling adviseren. Ook kan tijdens een proefsessie gekeken worden of uw haartype voor laserontharing in aanmerking komt.
38. Zijn er alternatieven voor laserontharing?
Overtollig en ongewenst haar kan op meerdere manieren verwijderd worden. De meest bekende en tijdelijke oplossingen zijn scheren, epileren en harsen. Daarnaast kunt u kiezen voor elektrisch ontharen, waarbij een naaldje in de haarfollikel wordt ingebracht. Door de warmte die vrijkomt wordt het haarzakje vernietigd. Deze methode is blijvend en succesvol. Het is echter een behandeling waarbij ieder haartje apart behandeld wordt, wat er voor zorgt dat een behandelsessie erg lang duurt. Voor grotere oppervlakten is deze manier van haar verwijderen daarom niet geschikt.
39. Wanneer kan ik starten met laserontharing?
Laserontharen is niet aan een bepaalde periode gebonden. Als u van een dag op het strand houdt, wordt geadviseerd om hier rekening mee te houden, aangezien de behandelde huid de eerste twee weken na de behandeling niet aan het directe zonlicht blootgesteld mag worden. Voor de laserontharing onthaart u de betreffende gebieden niet meer met wax en epileert u deze ook niet meer. Enkel scheren is toegestaan. Ook een huid die pas gebruind en/of zonverbrand is, wordt niet behandeld.
40. Is laserontharing veilig?
Ja, laserontharing is een veilige cosmetische behandeling. Laserontharen mag ook permanent ontharen genoemd worden. Kies wel altijd voor een hygiënische omgeving waar de behandeling wordt uitgevoerd. Kies daarnaast voor een ervaren en vakkundig specialist.
41. Ik heb last van bultjes na een laserontharing sessie. Wat kan ik hieraan doen?
Direct na een laserbehandeling kan de huid rood zijn. Lichte zwellingen en zelfs bultjes kunnen ontstaan op de gevoelige tot zeer gevoelige huid. Belangrijk om te weten is dat deze bultjes niet schadelijk zijn en vaak vanzelf wegtrekken. Een enkele keer kunnen naast bultjes ook tijdelijke puistjes ontstaan.
42. Zijn een consult en een laser test verplicht?
Ja, voor een definitieve laserbehandeling zijn zowel een intakegesprek als een test verplicht. Dit is voor uw eigen bescherming. Heeft u eerdere ervaringen met laserontharing? Vertel dit dan tijdens het consult. De test wordt uitgevoerd om uw persoonlijke instellingen te bepalen, mogelijke bijwerkingen uit te sluiten en u de kans te geven te ervaren hoe een laserbehandeling aanvoelt.
43. Welke lichaamsdelen kunnen behandeld worden?
Laserontharing is een veilige behandeling die toegepast wordt bij gezichtsbeharing, met uitzonderingen van de ogen en wenkbrauwen. Daarnaast kunnen uw oksels, onderarmen, bovenarmen, schouders, benen, dijen, rug, borst en buik met behulp van een laser onthaard worden. Tenslotte is het mogelijk om de bikinilijn permanent te laten ontharen.
44. Is laserontharing beter dan elektrolyse?
Laserontharing is een nieuwere technologie die het comfortabeler maakt om lichaamsbeharing te verwijderen. Elektrolyse is een invasieve, pijnlijke behandeling die haarzakje per haarzakje behandeld. Het is een langdurig proces dat niet echt geschikt is voor grotere oppervlaktes. Laserontharing is gericht op een behandeling, zowel voor kleine als grotere gebieden, die weinig tijd in beslag neemt. Het is ook uitermate geschikt voor onder meer het ontharen van uw rug en/of benen. Elektrolyse neemt niet zelden jaren in beslag, terwijl u met laserontharing na zes tot acht behandelingen vaak permanent van het haar af bent.
45. Kan mijn huid verbranden door laserontharing?
Voorafgaand aan de behandeling wordt de laserapparatuur op uw persoonlijke omstandigheden ingesteld. Hiermee worden onder meer brandwonden voorkomen. Heeft u achteraf last van de behandelde huid? Maak hiervan melding bij de huidtherapeut, zodat daar de volgende behandelsessie rekening mee gehouden kan worden.
Andere vragen over laserontharing?
Heeft u nog vragen die hier niet tussen stonden? Stel deze dan gerust.